"Skulle vara kul att slÄ ut honom"

I den första upplagan av Excellence Fighting Championship gick det snabbt för Mjölbysonen Tobias Söderberg att ta hem segern. Nu hoppas han göra en favorit i repris inför hemmapubliken i Linköping. "Jag kommer vara aggressiv och testa lite nya grejer", sÀger han.

Tobias Söderberg vill ta den andra segern i rad pÄ Excellence Fighting Championship. NÀr han gÄr in i buren framför hemmapubliken Àr det lÄten "Drömmar gror vid StÄngebro" som spelas.

Tobias Söderberg vill ta den andra segern i rad pÄ Excellence Fighting Championship. NÀr han gÄr in i buren framför hemmapubliken Àr det lÄten "Drömmar gror vid StÄngebro" som spelas.

Foto: Rebecca Candevi

MMA2019-10-12 10:00

I grunden Ă€r det brottning som Tobias Söderberg, 28, vuxit upp med. NĂ€r han blev Ă€ldre började han tröttna pĂ„ sporten men hade fortfarande suget kvar för kampsport. Till slut hittade han tillbaka till gnistan dĂ„ han fann passionen för MMA. 

– Jag försökte hitta nĂ„got nytt dĂ„ jag tröttnade pĂ„ brottningen vid 22-Ă„rsĂ„ldern. MMA hade börjat blomma upp dĂ„ och jag visste vad det var. Samtidigt kunde jag ta med min brottningserfarenhet in i den hĂ€r sporten, sĂ€ger Söderberg och ler. 

Vad Ă€r det du gillar med sporten? 

– Jag gillar att det Ă€r man mot man och du stĂ€lls pĂ„ prov. Jag försöker tĂ€vla sĂ„ mycket som möjligt för det Ă€r det jag tycker Ă€r roligt. Man fĂ„r testa sig sjĂ€lv. Jag trĂ€nar för att gĂ„ matcher och fĂ„ kĂ€nna pĂ„ kampmomentet. 

Eftersom 28-Ă„ringen vĂ€xt upp med brottning Ă€r det inte heller helt otippat pĂ„ marken han har sina styrkor. Dock har han förbĂ€ttrat sin boxning och fokuserat pĂ„ att utveckla de delarna som var svĂ„rare till en början. 

– Jag kĂ€nner mig trygg pĂ„ backen och försöker ta min match dit. Men jag har blivit mycket bĂ€ttre pĂ„ boxningen och kĂ€nner mig tryggare dĂ€r. Man ska ju vara komplett pĂ„ alla moment med sparkar, brottning, grappling och boxning. Blir man bra i alla delar blir man en komplett MMA-fighter, sĂ€ger Mjölbysonen. 

Söderberg Ă€r inne pĂ„ sitt sjunde Ă„r inom sporten och har flera SM-medaljer. PĂ„ klubbnivĂ„ har han under den större delen representerat Mjölby fight gym, men har nu gĂ„tt över till Kampsportcentret i Linköping. Nationellt har han varit med landslaget pĂ„ mĂ€sterskap och förhoppningen Ă€r att göra ett bra resultat pĂ„ kommande SM-tĂ€vling för att kunna Ă„ka pĂ„ fler. 

– I alla Ă„r jag tĂ€vlat har jag tagit SM-medalj men har inget guld Ă€n. Jag har ett record pĂ„ 18–8 summerat frĂ„n bĂ„de A- och B-klass. Det Ă€r vĂ€ldigt mĂ„nga matcher och det kanske Ă€r dags att gĂ„ över till proffs snart. Jag har spridda tankar kring det eftersom jag var pĂ„ VM 2018 och det var en otrolig upplevelse. Jag vill Ă„ka pĂ„ EM och VM i alla fall en gĂ„ng till. Efter det vill jag nog ta steget till proffsnivĂ„. 

 Men innan dess vĂ€ntar hans andra framtrĂ€danden pĂ„ Linköpings MMA-gala, Excellence fighting championship, som arrangeras pĂ„ lördagskvĂ€llen i Sporthallen. Under den första upplagan av galan var det redan i den första ronden under den första minuten som han vann efter att ha kopplat ett lĂ„s pĂ„ motstĂ„ndaren Raymond Johansson. Nu vĂ€ntar istĂ€llet Jonas Nordborg i den andra sidan av buren – ett motstĂ„nd som Ă€r vĂ€lkĂ€nt för Söderberg. 

– Jag har mött honom ett par gĂ„nger innan och dĂ„ har jag vunnit.  Han Ă€r ganska allround i allt. Han Ă€r inte superduktig i nĂ„gonting men kan allting pĂ„ en bra nivĂ„. Matcherna vi har gĂ„tt innan har varit jĂ€mna och gĂ„tt till domslut. Det blir en bra match, sĂ€ger Söderberg. 

Vad har du för matchplan dĂ„? 

– Jag har trĂ€nat mycket pĂ„ sparkar och har inte anvĂ€nt mig av det i tidigare matcher. Jag tror han kommer bli chockad nĂ€r jag slĂ€nger sparkar och kommer försöka hĂ„lla ett högt tempo. Jag har blivit bĂ€ttre i boxning och sparkarna har blivit mycket bĂ€ttre. Han kommer vara beredd pĂ„ att jag kommer dyka och brottas. Men det kommer att bli en stĂ„ende fight till en början. Det skulle vara kul att slĂ„ ut honom och göra helt tvĂ€rtemot vad jag brukar, sĂ€ger Söderberg med ett stort leende. 

Söderberg vill satsa ett Är till i A-klassen för att sedan ta sin första proffsmatch. "Det Àr lite spridda tankar. Jag var pÄ VM 2018 och det var en upplevelse. Jag kÀnner att jag vill göra flera mÀsterskap innan jag testar proffsnivÄn", sÀger han.
Söderberg vill satsa ett Är till i A-klassen för att sedan ta sin första proffsmatch. "Det Àr lite spridda tankar. Jag var pÄ VM 2018 och det var en upplevelse. Jag kÀnner att jag vill göra flera mÀsterskap innan jag testar proffsnivÄn", sÀger han.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!