Robertsson: Många är rädda för konflikter"

Som tränare på elitnivå får du hantera konflikter i alla dess former. Johan Astbrant är tränare för Linköping innebandy och Bert Robertsson för Linköping HC. Båda två är kända för sitt känslostyrda ledarskap.

Libk:s Johan Astbrant och LHC:s Bert Robertsson diskuterar ledarskap i ny poddserie.

Libk:s Johan Astbrant och LHC:s Bert Robertsson diskuterar ledarskap i ny poddserie.

Foto: Bildbyrån Montage: Corren

Sport2019-12-02 06:00

I den första delen av Öst medias nya podd, "Framåt!", diskuterar elittränarna sitt ledarskap och annat mellan himmel och jord. Båda två är utåt sett ganska lika i sitt ledarskap och ses som väldigt känslostyrda. Med diverse känsloutspel, men på olika sätt, har de stuckit ut ur mängden.

– Många är rädda för konflikter men jag ser det mer som ett verktyg. Det är konflikter med motståndare, media och lagkamrater. Det är en del av vår vardag när man vuxit upp inom idrotten. Det kanske till och med är det som triggar. Du får alltid en antagonist någonstans som du ska besegra, säger Bert Robertsson. 

För några veckor sedan skällde Bert Robertsson ut LHC:s lagkapten Eddie Larsson i båset under en match, vilket blev en stor snackis. Även Johan Astbrant har varit i hetluften när han visat sitt missnöje tydligt inför publiken i Sporthallen genom att skälla ut en av backarna efter ett insläppt mål. 

– Personligen, i det fallet, vill man lugna sig själv genom att skälla på någon. Någon gång ibland har det en effekt. När det gäller mig själv har jag några spelare som jag jobbar mycket med och som vet att de kommer få ta den smällen. De är med och bygger de här ramarna jag vill ha för hur vi ska bete oss. Då är det lättare att vara på den spelaren än en ung spelare, säger Astbrant och fortsätter: 

 – För mig är 90 procent av mitt ledarskap passion och jag är en känslomänniska.  Den dagen glöden slocknar är jag färdig. 

Båda tränarna är överens om att tydlighet och att känslorna får styra kan vara nödvändigt för att ta en grupp framåt. 

– Många hakar upp sig på tonläget, att man säger något med en aggressivitet. Det finns mycket värre saker att göra där man förnedrar människor på ett annat sätt. Tappar man respekten för människor har du gått över gränsen. Sen är det en överenskommelse med mottagaren. Pressar du inte den linjen kommer du aldrig få reda på var den går. Att vara tydlig i något man kommit överens om är för mig viktigt om man ska komma någonvart överhuvudtaget på den nivån vi är. Pallar man inte det tycker jag man är på fel ställe, menar Robertsson. 

Framåt!

En ledarskapspodd i fyra delar. Det första avsnittet har temat elit och gästas av Johan Astbrant från Linköping innebandy och Bert Robertsson från Linköping HC. Den ligger nu ute på Corren.se och Soundcloud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!