Bäst i LHC för kvällen var – publiken

LHC såg ut som under andra halvan av förra säsongen - och det är inget gott betyg. Något måste göras. Bäst nu var - publiken.

Foto: Peter Jigerström

Krönika2019-09-21 18:11
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Någon vecka före seriestart sprang jag på Mike Helber, förre klubbdirektören och numera tv-expert, och frågade vad han trodde om LHC:s chanser i vinter.

Han funderade ett ögonblick innan han svarade:

"Åtta – om spelare som Jonas Gustavsson, Mattias Bäckman och Nick Sörensen, som alla har viktiga roller i lagets framtid, håller sig friska. Om de gemensamt missar 40 matcher säger jag tolva. Eller trettonde."

Nu har vi spelat fyra omgångar, LHC har bara tagit två poäng och de två förstnämnda har bara spelat en match vardera. Sörensen har varit med i allihop, men tvingades nu utgå redan efter en period. Det är en förklaring till den tuffa starten även om det så klart finns många fler.

Jag ska inte skriva något om minikris efter bara fyra matcher, men det ser inte bra ut och närmast väntar bortamöte med topptippade Luleå. Det var på många sätt en skräpmatch mot Rögle, där framförallt andra perioden var en uppvisning i pucktapp och skvättigt spel utan någon ordning alls.

Det är långt till vår, det vet alla, men jag kan förstå de supportar som är oroliga.

Mattias Bäckman blir borta ett bra tag till medan förhoppningen, om jag fattade saken rätt, är att Jonas Gustavsson ska vara tillbaka kommande vecka. För LHC är det av största betydelse att så blir fallet. Det här laget skriker efter skicklighet och då måste de som ska vara bäst för det första vara med och för det andra också vara bäst.

Mot Rögle var det inte mycket som var bra.

Om ens något.

Förutom starten.

Motståndet var inte ett dugg bättre än att LHC borde ha haft en jättechans att vinna och stundtals var det faktiskt som att förflyttas till vårens besvärligheter. Det var väldigt mycket som påminde om hur det såg ut då utan vare sig spel eller självförtroende och det är inget gott betyg.

Förstakedjan med Broc Little, Jaakko Rissanen och Patrik Lundh såg pigga ut till en början och reducerade visserligen till 2–3, men försvann alltför ofta in i någon slags tjock dimma där egentligen ingen syntes nog. Det duger inte och där krävs skärpning. 

Överhuvudtaget var det en vass inledning, med tidigt mål och chans till mer. Men det tydliga övertaget gavs bort, Rögle vände efter svagt försvars- och målvaktsspel och kunde sedan spela på den ledningen. LHC behöver få till något slags trendbrott och nu sätts Bert Robertsson, nye tränaren, på prov. Något måste han hitta på för att få fart på det här och hitta ett sätt att spela för att plocka tillräckligt med poäng för att lyfta. Till att börja med behöver det spelas rakare med skarpare attacker in på mål. 

Nu kändes det som om ingen var där.

Det är bra att det jobbas hårt, men med tanke på att övriga lag också gör det måste det jobbas mer rätt också.

En sak till: bäst var – publiken.

Den var värd mer än så här.