Guldmålvakt är tillbaka i Linköping

Redan när Emma Holmgren öppnade för att lämna väcktes tanken att värva tillbaka Cajsa Andersson. "Vi har hållit det spåret varmt", säger sportchefen Olof Unogård.

Cajsa Andersson.

Cajsa Andersson.

Foto: TOBIAS STERNER

Fotboll2019-11-18 14:13

Under förra veckan avslöjade Sporten att Cajsa Andersson var högaktuell för en återkomst till Linköpings FC.

Nu är det klart.

Emma Holmgren, som varit lagets bästa spelare under svajiga allsvenska säsongen, väljer att utnyttja den klausul som ger henne rätt att lämna och ersätts av Andersson från Piteå.

–  Det känns superkul att vara tillbaka i LFC igen efter två fantastiska år i Piteå. Jag har många goda minnen från Linköping, säger hon i ett pressmeddelande.

Olof Unogård säger:

– Jättetråkigt att Emma lämnar, men ända sedan vi förstod att Cajsa var intresserad av att komma tillbaka har vi hållit det spåret varmt. Hon känner många spelare, hon känner Fredrik (Wiklund, målvaktstränaren) och.det gör att det blir en enklare inkörningsperiod.

Efter tre säsonger i Linköping – som slutade i två raka SM-guld (2016 och 2017) – fick målvakten lämna Östergötland när Hilda Carlén värvades in i stället. Andersson gick i motsatt riktning – och var en starkt bidragande orsak till att det blev guldjubel även i Piteå.

Hon gjorde debut i Peter Gerhardssons landslag i oktober i fjol och första starten i Blågult kom i vintras mot Sydafrika. 

Nu har alltså 26-åringen skrivit på ett tvåårskontrakt med LFC, som sedan tidigare även värvat landslagsmeriterade backen Ronja Aronsson från Piteå. Någon ny klubbadress för Emma Holmgren, som kom till Linköping inför säsongen, är ännu inte klar.

–  Det har varit ett tufft beslut att ta att inte vara kvar. Men för egen del känns det rätt att lämna för att fortsätta min utveckling i en annan miljö, säger hon.

Planen är att Matilda Haglund ska vara kvar och göra målvaktsbesättningen komplett, men det är ännu inte klart. IFK Norrköpings landslagsmeriterade Sofia Hjern blir tredjekeeper och en av ett antal unga talanger som kan spela för båda klubbarna.

Därmed har LFC tolv spelare klara för 2020. Närmast på tur står att få in någon mittfältare och/eller forward. Stina Blackstenius (som har kontrakt) och Mimmi Larsson (som inte har det) tillhör dem som kommer tillbaka till träning senare i veckan och då kan läget klarna där. Som Sporten berättat tidigare lämnar med största säkerhet en av anfallarna.

– Vi kommer inte att sätta oss i ett läge där vi tappar båda, säger Olof Unogård.

Norska landslagsmittfältaren Frida Leonhardsen Maanum är fortsatt osäker.

"Jag vet inte än var jag ska nästa säsong. Det är fortfarande aktuellt med LFC", skrev hon i ett sms till Sporten i förra veckan.

– Vi hoppas att hon stannar, säger sportchefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!