Nu kan jag inte låta bli – det blir slutspel för LHC

Ber om ursäkt om en och annan tycker att jag jinxar nu, men efter 2–1 mot Luleå kan jag inte låta bli. Jag tror banne mig att det blir slutspel i Linköping i vår.

LHC-jubel i Luleå.

LHC-jubel i Luleå.

Foto: Simon Eliasson

Krönika2023-02-02 21:54
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det något man har lärt sig av den här hösten och vintern i SHL-hockeyn så är det att inte ta någonting för givet, men strunt samma. Ibland måste även en velig tyckare bestämma sig.  Så, efter vinsten i viktiga streckmötet med Luleå, vågar jag skriva det här utan att nämnvärt darra på tangenterna.

Det blir guldfest i Linköping i vår.

Nej, det blir det inte.

Bara skojade.

Men nog blir det slutspel.

För första gången på fem år.

Nu skriver jag det inte så mycket för att det blev en oväntad och ovanlig (första sedan hösten 2017!) seger uppe i Luleå utan ännu mer för att LHC faktiskt har ett avslutande program som ser klart tilltalande ut. Visst, svår match mot Skellefteå på lördag, men efter uppehållet väntar hemmamöten med Brynäs, Örebro, Rögle, HV, Timrå och Leksand.

Fem lag som ligger strax före eller strax efter i tabellen.

Med bibehållen hemmastyrka och stöd i Saab arena finns chansen att åtminstone vinna merparten av dem och det kan räcka långt. Hela vägen till slutspel för första gången sedan våren 2018. Minns ni? HV besegrades i åttondelsfinalen innan det tog stopp mot Djurgården och Niklas Persson avslutade karriären med att göra självmål.

Det är tolv matcher kvar att spela, LHC är uppe på 58 poäng och man brukar säga att det räcker med strax under 70 för en topp tio-plats. Nu togs 69 i fjol och det räckte inte, så för att vara säkert är det nog inte så dumt att passera 70-strecket.

Säg fyra trepoängare till och ytterligare någon eller några pinnar på det.

Det borde räcka.

Är det något som nu ska stoppa LHC från att ta sig till åttondelsfinal så är det LHC själva.

Det är så det känns.

I övrigt:

✔ Messade före matchen med kollegan David Eidhammer och vi var båda skeptiska till att skicka in matchrostige Jesper Myrenberg i målet i en så viktig match. Direkt efteråt hörde han av sig igen och skrev att "Östman vet nog bättre än vi ändå..."

Wow, vilken monstermatch i målet av Myrenberg. 

✔ Storseger mot Färjestad efter bländande, kreativ och fartfylld hockey häromsistens. Nu segerjubel tack vare hårt jobb, effektivitet och en storspelande målvakt. Ska du komma någonstans i hockeyvärlden måste du hitta olika vägar till att vinna. Alla sätt är bra utom de dåliga.

✔ Jo, jag kan förstå att Patrick Russell blev förbannad, för Leo Komarov var garanterat inte oskyldig. Men det hjälper inte. Han riskerade att sätta laget i en jäkla sits med vad som tydligt såg ut som en skallningsrörelse.