Konstfruset - en frĂ„ga om överlevnad för ÅBK

Åtvidaberg BK:s viktigaste arbete har inte varit att hitta ett slagkraftigt lag i division 1. IstĂ€llet har all fokus lagts pĂ„ att fĂ€rdigstĂ€lla Kopparvallens isbana. Nu Ă€r man nĂ€stan i mĂ„l.

Börje Johansson och Anders Karlsson sliter hÄrt för att fÄ det nya huset klart dÀr aggregatet ska stÄ. PÄ taket snickrar spelarna Martin Skoogh och Viktor Fagberg.

Börje Johansson och Anders Karlsson sliter hÄrt för att fÄ det nya huset klart dÀr aggregatet ska stÄ. PÄ taket snickrar spelarna Martin Skoogh och Viktor Fagberg.

Foto: Claes Nilsson

Bandy2019-11-20 07:00

– Spelarna vill inte spela hĂ€r nĂ€r vi inte har en egen hemmaplan. Ett lag hade vi sĂ€kert kunna skrapa ihop, men vi hade inte kunnat konkurrera med de andra division 1-lagen, sĂ€ger ÅBK:s ordförande Börje Johansson.

Han blickar ut över den grusbelagda planen. Om nĂ„gra veckor Ă€r tanken att det ska finnas konstfrusen is hĂ€r och att ÅBK för ovanlighetens skull ska kunna spela i Åtvidaberg. Det har varit dĂ„ligt med hemmamatcher de senaste Ă„ren, i vintras kunde en (!) match genomföras pĂ„ Kopparvallen. 

– Det gĂ„r ju inte att ha det sĂ„ i lĂ€ngden, det mĂ€rktes att det var lite lĂ„g stĂ€mning i klubben förra sĂ€songen. Nu kĂ€nner man en framtidstro, alla Ă€r positiva, sĂ€ger Börje Johansson.

A-lagsspelaren Viktor Fagberg, som Àr med och snickrar pÄ det nya huset dÀr isaggregatet ska stÄ, sÀger:

– Ett riktigt bra gĂ€ng, vi har en hĂ€rlig stĂ€mning i laget. Det Ă€r en jĂ€tteskillnad jĂ€mfört med förra sĂ€songen, det blev inte speciellt roligt att aldrig kunna spela hemma.  

Det har varit mĂ„nga turer kring ÅBK och isen pĂ„ bandyarenan. Corren har de senaste Ă„ren bland annat skrivit om maskinhaveri, mildvĂ€der som stĂ€llt till det och förhandlingar med kommunen, en förhandling som slutade med en kommunal borgen pĂ„ tio miljoner kronor. Bygget pĂ„ arenan skulle dragit igĂ„ng redan den 23 augusti men startade först den 16 oktober.

– Med tanke pĂ„ den knappa tiden vi har haft mĂ„ste man sĂ€ga att det har gĂ„tt bra, konstaterar Börje Johansson.

ÅBK, mĂ„nga sĂ€songer ett stabilt topplag i division 1, hamnade i mitten av tabellen under förra vintern och nĂ„gra ambitioner pĂ„ en topplacering finns inte nu heller. Till den hĂ€r sĂ€songen har laget tappat fem-sex startspelare men samtidigt vĂ€rvat ryska duon Roman Tynterov och Kirill Komyaginsky. 

– Jag hoppas vi kan vara med dĂ€r och störa alla lag, sĂ€ger lagledaren Anders Karlsson.

Forwarden Oscar Karlsson gör en intressant comeback efter nÄgra Är utan bandyn.

– Han kommer att göra en hel del mĂ„l, sĂ€ger Börje Johansson.

TrĂ€narfrĂ„gan Ă€r fortfarande inte löst, Tomas SevĂ©n fick lĂ€mna laget i vĂ„ras och nĂ„gon ersĂ€ttare har inte hittats Ă€n. Tills vidare Ă€r det veteranen Jens Åkerlund som leder laget tillsammans med lagledarna Anders Karlsson och Christian Karlsson.

– Inte omöjligt att det blir den lösningen den hĂ€r sĂ€songen, sĂ€ger Börje Johansson. 

Sammanlagt 13 mil rör lades pÄ bandyarenan tidigare i höstas.
Sammanlagt 13 mil rör lades pÄ bandyarenan tidigare i höstas.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!