Jag tycker att laget fått mer energi

Systemet med derbygrupper måste bort. För innebandyns skull.

Peter Calén

Peter Calén

Foto: PC

Innebandy2019-12-04 21:09

Visst, det var ett lovvärt försök att införa två olika grupper där lagen skulle mötas en extra gång och på så sätt få fram lite extra derbykänslor i vissa matcher och ge lagen större möjligheter till mer intäkter via fler heta hemmamatcher.

Men jag vill nog påstå att det inte blivit så.

Jag har inget statistiskt belägg för det, men det känns inte som publiksiffrorna rusat i höjden under grundserien de senaste säsongerna.

Snarare tvärtom.

Storvreta är väl kanske undantaget, men där måste man beakta den nya hemmaarenan och det faktum att man värvat landslagsspelare för pengar som man verkar sakna.

För Libk:s del betyder derbygrupperna extra hemmamatcher mot Falun och Mullsjö, det kanske är bra. Två lag som skapar lite extra hetta och Falun har profilstarka spelare som kidsen på läktaren säkert vill se.

Men en extra mot Dalen gör ingen människa glad.

32 matcher på en säsong, i en sport där de allra flesta spelarna har civila jobb eller studier vid sidan om, sliter mentalt.

Libk:s tränare Johan Astbrant sa det själv i en intervju för ett tag sen, att han ser på spelarna att de blir lite less på innebandy när det är tätt med matcher.

Det är egentligen argument nog.

När det gäller den orättvisa fördelningen av lag i de olika grupperna har jag redan avhandlat det i en tidigare krönika, men ingen kan blunda för att det är näst intill omöjligt att göra en helt rättvis fördelning.

Därför är det bättre att låta bli.

Dubbelmöten och 26 matcher på en säsong är tillräckligt. Och rättvist för alla.

Libk är nu inne i en tuff period när man ska möta lagen i sin derbygrupp två gånger. Mötet med Storvreta senast var starten och fortsatte med mötet nere i Mullsjö på onsdagskvällen.

Det är givetvis för tidigt att börja snacka om nån "Gillekeffekt" efter att David Gillek tagit plats i båset och nu gjort sin andra match. Men jag tycker att jag ser en höjning av energin där fler spelare står upp i båset, ivriga att få in och spela.

Tycker också att tränaren Johan Astbrant ser ut att vara mer på hugget än tidigare då han ofta stod i bakgrunden med armarna i kors. Nu har han slängt kepsen och driver på laget på ett tydligare sätt.

Efter nästa match, på söndag mot Sirius, har man kommit halvvägs och det börjar gå att se en tydligare tendens. Redan nu börjar det dela upp sig där fyra lag med Falun, Storvreta, Pixbo och kanske Dalen verkar säkra på slutspel.

Sen får sex lag, däribland Libk, slåss om fyra slutspelsplatser.

Det är mitt tips.

Mullsjö-Libk
Mullsjö-Libk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!