Niklas Perssons svar på frågan om LHC: "Vad tror du?"

Niklas Persson skrattar åt frågan. ”Om jag håller på LHC? Vad tror du? Klart att jag gör”, säger han.

Niklas Persson trivs på nya jobbet med AIK. Målet är SHL.

Niklas Persson trivs på nya jobbet med AIK. Målet är SHL.

Foto: Tobias Sterner

Ishockey2023-11-28 16:30

Efter många år i Linköping HC, som spelare och ledare, meddelades under förra säsongen att det inte skulle bli någon fortsättning för 44-åringen och strax senare  presenterades han som sportchef i AIK.

Från Linköping till Stockholm. Från LHC till AIK. Från SHL till allsvenskan.

Uppdraget: att ta klassikern tillbaka till högsta serien.

– Inget snack om att det är det långsiktiga målet. Till att börja med ska vi vara topp fyra i vinter och det är tufft bara det, säger Niklas Persson.

Just nu är AIK sexa i tabellen, med någon match mindre spelad än konkurrenterna. Senast blev det trots en skral insats bortaseger mot Tingsryd och nu närmast väntar Mora och Nybro.

– Jag ska inte säga är jag nöjd med hösten. Den har varit okej. Inte mer. Vi har tagit steg framåt och börjar närma oss en hyfsad grund att stå på. Men för att hänga på i toppen finns det saker som behöver förbättras, säger sportchefen.

När vi når honom sitter han på kontoret i Solna, inte långt från Friends arena. Han bor i centrala stan, i gränslandet mellan övre Östermalm och nedre Gärdet, men har fortfarande huset kvar i Linköping.

– Vi har inte sålt det än, men ska göra det. Även om vi flyttar tillbaka vill vi inte bo så stort, säger Niklas Persson.

Någon skillnad att vara sportchef i SHL och allsvenskan?

– Jobbet i sig är till stora delar samma. Stora skillnaden är ekonomin. Här måste du få ut mer av varje krona. Annars försöker jag bygga på ungefär samma sätt som i Linköping med den hockey som jag vill spela. Det är ganska likt den ekonomiska verklighet som vi levde i när jag började i Linköping. 

AIK är en storklubb? Hur märks det?

– Att det är ett fruktansvärt häftigt varumärke att jobba för. Intresset. Supporterskaran. Traditionen. Jag har spelat några matcher som motståndare på ett fullsatt Hovet, men att som mot Brynäs häromveckan få uppleva det som hemmalag var någonting speciellt.

Trots uppbrottet håller han fortfarande regelbunden kontakt med LHC.

– Definitivt. Ganska mycket och ganska ofta. Mest med Peter (Jakobsson), men även med andra i organisationen. Jag har inte varit på någon match live än, men har sett det mesta på teve.

Håller du på LHC i SHL?

– Vad tror du? Klart att jag gör. Jag har ett gott öga till klubben och gläds med segrarna fast jag jobbar åt ett annat lag nu. Det är lyxen när du är i annan liga. Men jag är betydligt mer avslappad när jag ser matcherna nu för tiden, säger Niklas Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!