Luleå reste sig efter stormen

Luleå reste sig efter stormen kring Isac Brännström. Det blev seger i SM-finalreprisen mot Färjestad med 3–0. –Om vi spelar som vi gör i dag blir vi svåra att slå, säger segerskytten Oscar Engsund.

Luleås Isac Brännström i kamp med Färjestads Joel Nyström i SM-finalreprisen.

Luleås Isac Brännström i kamp med Färjestads Joel Nyström i SM-finalreprisen.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2022-10-13 21:29

Det blåste det upp till storm hos SM-finalisten i början av veckan när Aftonbladet avslöjade att forwarden Isac Brännström, poängbäst i Luleå, gjort klart med HV71 till nästa säsong.

Ett besked som fick känslorna att svalla hos en del av klubbens supportrar och svämma över då en person tog sig till Brännströms bostad och uppträdde hotfullt mot spelarens gravida hustru.

Klubben gick ut och fördömde händelsen och bekräftade samtidigt att Brännström inte kommer att vara kvar efter den här säsongen.

Fansen protesterade

Lagkaptenen Erik Gustafsson var kritisk mot egna supportrarna i en intervju med NSD :

– Jag är så besviken, det är bedrövligt av våra fans, sade Gustafsson som timmarna före match fick gå ut via klubbens hemsida och förtydliga att han menade "den eller dem som gått över gränsen för hur man behandlar en lagkamrat, medmänniska, och dennes familj".

Luleås klacksektion svarade med att vara ovanligt tyst i början av finalreprisen, enligt NSD en protest mot Gustafssons kritik.

När hemmalagets förstafemma presenterades inför nedsläpp möttes dock Isac Brännström av jubel.

Färjestad vann SM-guldet i maj efter att ha vunnit den sjunde och avgörande SM-finalen i Luleå.

Prickade ribban

Karlstadslaget började också bäst i lagens första möte efter finalbataljen.

Joakim Nygård och Linus Johansson – båda målskyttar i den avgörande finalen – hade de bästa chanserna, men Nygård missade ett friläge och Johansson prickade ribban.

Luleå kom allt starkare i matchen och tog ledningen i slutet av den andra perioden då backen Oscar Engsund, som också ryktas bort till nästa säsong, sköt 1–0.

I tredje perioden kunde Luleå avgöra med två sena mål. Linus Fröberg gjorde 2–0 och Pontus Själin satte 3–0 i tom kasse.

Matchvinnaren Oscar Engsund till C More om Luleås styrka:

– Vi har en tajt defensiv och sedan har vi en målvakt som jag tycker är bäst i ligan, säger Engsund om Joel Lassinantti som höll sin 36:e SHL-nolla i Luleådressen.

Luleå hade två raka förluster på hemmaplan, men bröt den sviten och satte också stopp för Färjestads tre matcher långa segersvit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!