LHC:s jobbiga siffror: "Haft möten om det där"

Avgörande på straffar är inte LHC:s bästa gren – i år heller. "Det är viktiga poäng som vi har missat", sa Markus Ljungh.

Markus Ljungh hade chansen att avgöra i förlängningen, men missade. "Jag såg mycket nät, men vete fasen vad som hände", sa han.

Markus Ljungh hade chansen att avgöra i förlängningen, men missade. "Jag såg mycket nät, men vete fasen vad som hände", sa han.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2023-11-24 06:30

Rutinerade centerstjärnan hade som de flesta andra blandade känslor efter torsdagsrysaren mot Rögle i Ängelholm.

Det blev en poäng sedan 0–3 vänts till 3–3 efter kvittering av ovannämnde Ljungh med bara 17 sekunder kvar att spela – men det blev förlust efter straffar.

Igen.

3–4.

Igen.

– Det där med straffar är någonting som vi har pratat om och tränat på hela säsongen. Det är tyvärr viktiga poäng som vi har missat där, sa Markus Ljungh efter andra raka förlusten.

Ja, under hösten har Linköping HC spelat fyra matcher som slutat med avgörande straffläggningar. Efter mål av både Ljungh och Ty Rattie blev det bortaseger mot HV i premiären, men sedan dess är det betydligt mera dystert facit. Nio straffar slagna och inte ett enda mål.

Mot Frölunda var det Ljungh, Rattie och Filip Bystedt som missade. Mot Växjö var det Sebastian Strandberg, Rattie och Broc Little. Mot Rögle nu var det Patrick Russell, Taylor Leier och Linus Hultström. 

Många har försökt – med samma resultat.

– Vi har haft möten om det där och bland andra har Micke (Vernblom, målvaktstränaren) gett sin syn på det. Det gäller att försöka vara så kylig som möjligt och ta det lugnt. Göra sin grej. 

Det är svårt att träna på?

– Det kan du träna är det som du ska göra. Men klart att det är en annan sak att lägga en straff när det är skarpt läge. Inte minst mentalt. Gör det du tränat på, så känner du dig i alla fall trygg i det.

Efter två raka matcher utan en enda chans i numerärt överläge fick nu LHC fyra chanser mot Rögle, men utan att ta dem. Efter en minst sagt skral start i den spelformen blev det ändå allt bättre – men inte tillräckligt bra.

– Vi kunde ha avgjort där, men får inte gräva ned oss för det. Vi måste också utmana domarna att ta lite fler utvisningar, men nu fick vi i alla fall med oss några och det var ett plus i kanten, sa Markus Ljungh.

Kvitteringen?

– Lite turligt att den gick via backen och in, men det räknas också. Redan innan jag fick passningen av Broc (Little) hade jag bestämt mig för att skicka in den mot mål för att se vad som händer. Skönt att se att den gick in och få lite tur med sig. Från andra perioden och framåt visade vi karaktär och spelade stundtals bra.

Efter dubbla strafförluster mot topptippat motstånd väntar nu tre raka hemmamatcher på en vecka: Örebro, Frölunda och Modo. Till lördagsmatinén i Saab arena är det osäkert med spel för Remi Elie, som kände sig krasslig och utgick mot Rögle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!