Hoppet lever för Växjös "finanschef"

Matchovanan var påtaglig – i en period. Sedan vände Växjö 0–1 till 3–2 mot Färjestad och fortsätter därmed skugga Rögle i SHL-toppen. –Vi vill utmana hela vägen, säger tränaren Sam Hallam.

Växjös Pontus Holmberg jublar efter ledningsmålet (2–1) mot Färjestad.

Växjös Pontus Holmberg jublar efter ledningsmålet (2–1) mot Färjestad.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ishockey2021-03-09 20:41

Växjö fortsätter att pressa Rögle i toppen av SHL-tabellen.

I lagets första ishockeymatch i mars började det illa, men slutade desto bättre – med en 3–2-seger mot Färjestad. Det var inte vackert rakt igenom men efter den tröga starten gjorde topplaget tillräckligt många bra saker för att bärga tre poäng, även om hemmalaget pressade hårt i slutskedet.

– Jag tycker att vi har lite stolpe in, säger Växjös tränare Sam Hallam.

Växjö har två matcher till godo på tabellettan Rögle, som är fyra poäng före Smålandslaget.

Lagen möts i Ängelholm på lördag.

– Vår kassör, eller det heter kanske finanschef nuförtiden, tycker säkert att det är jätteviktigt med en miljon i prispengar och vi vill utmana Rögle hela vägen, säger Hallam.

Något större sportsligt värde tycker han inte att en eventuell serieseger har.

– Om man vinner på 102 poäng eller kommer tvåa på 101… Det ger hemmafördel i en eventuell sjunde final. När serien är slut och slutspelet börjar försvinner det mesta av värdet. Då börjar alla lag på noll.

Mål mot förra klubben

Mot Färjestad började det med en uppförsbacke.

Växjö hade på grund av det sönderryckta spelschemat inte matchat på en och en halv vecka. Det syntes. Färjestad inledde bäst och Jakob Forsbacka Karlsson satte 1–0 för hemmalaget mot sin förra klubb, medan Växjö ägnade första perioden åt att slipa bort rosten.

Tabelltvåan var åtskilligt skarpare efter första pausen.

Kvitteringen kom i lagets enda powerplay. Jack Drury och Pontus Holmberg sågade sig fram till ett jätteläge och amerikanen satte 1–1 i halvtom bur bakom hemmamålvakten Arvid Holm. Holmberg fullbordade sedan vändningen när han sköt direkt på Marcus Sylvegårds välavvägda passning, 2–1.

"Ingen passningsspelare"

Målet i numerärt överläge belyser en stor skillnad mellan lagen.

Inför mötet i Karlstad var Växjö trea i ligan i powerplay och näst bäst i boxplay, med totalt 13 plusmål i "special teams". Färjestads statistik är betydligt sämre. Laget var näst sämst i powerplay och hade bara tre lag bakom sig i boxplay, vilket gav 14 minusmål med ojämnt antal spelare på isen.

Michael Lindqvist förbättrade Karlstadlagets facit något när han i sista sekunden av lagets andra powerplay-möjlighet studsade in en reducering, men då hade Richard Gynge redan på liknande sätt ordnat en tvåmålsbuffert för Växjö.

– Jag vete sjutton vad som hände. Jag försökte få den till Brendan (Gaunce) men man är ju ingen passningsspelare, sade den vana målskytten till C More.

Växjös forward Ludvig Nilsson lämnade isen i den andra perioden med en befarad knäskada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!