Guldfesten kom av sig inför storpubliken

2 875 åskådare och dukat för fest – men festen kom av sig för Linköping HC i SM-finalen.

Foto:

ishockey2019-03-17 16:22

Chansen fanns att få fira med guldhattar på och för tredje gången bli svenska mästare i damhockey, men favorittippade Luleå vann ödesmatchen med klara 5–1 (2–1, 1-0, 2–0) och därmed går prestigeladdade finalserien vidare till Norrbotten på onsdag.

Ny LHC-förlust där och det väntar en direkt avgörande final dagen efter.

Men där är vi inte ännu.

Nästan 3 000 åskådare i Stångebrohallen bidrog till skön finalstämning, men vartefter avtog trycket när Luleå tidigt skaffade sig målmässigt överläge.

I tidigare finaler har LHC tagit mer eller mindre tidig ledning, men den här gången blev det tvärtom. Melinda Olsson lyfte in pucken från nära håll och gav gästerna den start som behövdes. Sidney Morin kvitterade efter en vass kontring innan Jenni Hiirikoski – som kom tillbaka efter att ha tvingats utgå efter en smäll i lördagsmatchen – prickade in 1–2 förbi Eveliina Suonpää.

Luleå spelade på en klart högre nivå än tidigare, men LHC hängde med bra och gjorde det till fortsatt sevärd underhållning inför storpubliken. I andra perioden tog dock Luleå mer tydligt över, utökade ledningen genom Linn Petersson och kopplade greppet.

LHC kom dock tillbaka och skapade några vassa lägen genom bland andra Pernilla Winberg och Madelen Haug Hansen, men utan att få utdelning.

– Bara gå ut och njuta av 20 minuterna som är kvar. Bara att köra och njuta av det som är kvar, sa Winberg i pausintervjun i SVT.

LHC försökte få till en forcering, men kom aldrig riktigt nära och istället satte Petra Nieminen 1–4 och då var det avgjort. I slutsekunderna kom också Luleås tredje power play-mål genom Emma Nordin.

Luleå hade lika mycket kontroll som LHC hade i lördags och därmed går dramat vidare.

LHC:s tränare Madeleine Östling tyckte att det var två bra lag som möttes och att LHC inte fick de turliga studsarna med sig. "Men Luleå förtjänar sin tur", sade Östling.
LHC:s tränare Madeleine Östling tyckte att det var två bra lag som möttes och att LHC inte fick de turliga studsarna med sig. "Men Luleå förtjänar sin tur", sade Östling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!