Brynäs vann efter drama - vann efter videobedömning

Playoutkvalet som absolut ingen vill spela är i gång. Då avgjordes den första matchen, i bäst av sju, på det mest dramatiska sättet med segermål, efter videokoll, i slutsekunderna av den första förlängningsperioden. –Vi har samlat oss efter all turbulens och har ett bra go' nu, säger en överlycklig Linus Ölund efter Brynäs inledande 2–1-seger över HV71 efter förlängning.

HV71:s Christian Sandberg i duell med Brynäs Tomi Sallinen.

Ishockey2021-04-06 23:16

För första gången i högsta hockeyligans historia kommer ett av två SHL-lag definitivt att åka ur högsta serien efter en duell i bäst av sju matcher.

Och kanske var det lite nerver som spökade inledningsvis då den första perioden i den första matchen blev mållös, hafsig och utan flyt i spelet.

Mittenakten spelades i högre tempo och efter fem minuter hade Emil Molin en puck inne i HV-kassen, ett mål som dock dömdes bort då spelet hade blåsts av för en HV71-utvisning.

På tok för tidigt blåst, menade Brynäs lagkapten Anton Rödin och Molin som båda visade sin förtvivlan med allt tydlighet.

Molin slog till

Och det blev till slut ändå hemmalaget och just Emil Molin som gjorde matchens första mål.

Brynäsforwarden har dels varit skadad, dels inte fått fullt förtroende av förre tränaren Peter Andersson under grundserien men plockades nu in i förstakedjan tillsammans med Greg Scott och Anton Rödin av nye tränaren Josef Boumedienne.

Det betalade sig 10.13 in i andra perioden då just Scott fick en dropp av Marcus Björk och direkt hittade en perfekt lucka fram till Emil Molin i samma sekund som han gled in från vänster och sedan avslutade högt bakom Jonas Gunnarsson.

– Ett viktigt mål att gå på, så skönt att få in pucken. Vi krigar ju för vår överlevnad, det är bara att gasa, analyserade Molin inför den tredje perioden.

Kvittering i powerplay

Där var det dock HV71 som fick jubla över en tidig kvittering efter 5.39, i powerplay.

Jönköpingslaget vann en tekning i anfallszon, passade runt och avslutade anfallet elegant med en passning från Linus Fröberg under en Brynässpelares skridsko fram till Arttu Ilomäki som satte till klubban och sköt 1–1.

Fler mål blev det dock inte under ordinarie tid även om Brynäsforwarden Greg Scott var ytterst nära att avgöra med 1.26 kvar av tredje då han träffade en HV-klubba, målribban och sedan fick se pucken singla ut längs den förlängda mållinjen bakom ryggen på Jonas Gunnarsson.

I grundserien slutade de tre sista av lagens fyra möten 2–1 efter förlängning så det var väl ingen jätteöverraskning att även denna match nu fick avgöras efter ordinarie tid.

– Båda lagen kämpar för sina liv men det är nu vi måste vara kyliga, behålla pucken och göra det simpelt, konstaterade Brynäs lagkapten Anton Rödin i C More inför matchens fjärde period.

Och precis så blev det efter ett antal heta chanser åt vardera håll när Brynäsforwarden Linus Ölund till slut avgjorde med 46 sekunder kvar av den första förlängningsperioden.

Ett mål som godkändes efter en bra tags videotittande eftersom buren flyttades ur sitt läge i samband med målet:

– Det var lite oklart för mig vad regeln är och jag ser att pucken ligger lös och slår på den. Sedan ser jag att målburen är flyttad och då var det bara att vänta på beskedet. Tur att det gick vägen den här gången, säger Brynäs segerhjälte Linus Ölund.

Nästa match spelas på fredag kväll i Jönköping.