Det här händer i ruffen på golfbanan

Har du spelat golf på Vadstenas golfbana de senaste dagarna? Då kan du ha sett två traktorer som rört sig i ruffen. Anledningen är för att de gör höbalar av det överblivna ruffgräset.

Marcus Bergmar och Patrik Josefsson vid en nygjord höbal.

Marcus Bergmar och Patrik Josefsson vid en nygjord höbal.

Foto: Andreas Ekström

Golf2023-06-30 10:10

Vadstena golfklubb arbetar hårt för att bli en så hållbar klubb som möjligt. Sedan några år tillbaka är klubben miljöcertifierade. De har en så kallade GEO-certifiering och den certifieringen vill man behålla. 

– Det som har dragit igång vårt miljöarbete och det här som vi gör nu med höbalarna är att vi blev GEO-certifierade för tre år sedan och nu ska vi bli omcertifierade. Men också det här är ett sätt för klubben att vara relevant inte bara för oss själva utan också för samhället, säger banchefen Marcus Bergmar.

För att dels skapa en trevligare golfupplevelse men också för miljöns skulle så slås ruffgräset numera. Men absolut inte för tidigt. Klubben har även ett tänk på biologisk mångfald. 

– Vi vill vänta med att slå ruffen tills dess att växterna blommat över och fröat av sig. Så det är därför som vi väntar med det här arbetet till efter midsommar. Sedan till nästa år växer det upp igen, säger han och berättar vidare att man dock sparat en del gräs på ett par platser vid banan på grund av säkerhetsskäl.

Det är bonden Patrik Josefsson som tillsammans med sin dräng plockar upp gräset och gör höbalar av det hela som sedan ska bli foder till hans nötkreatur. 

– Jag tror att vi kan få 60 balar ungefär, säger Patrik Josefsson.

Bergmar berättar vidare att han tror att det här kan få positiva effekter.

– För oss är det viktigt att arbeta med bra folk och jag hoppas ju att vi kan få till ett samarbete med Patrik nästa år igen, säger han.

Patrik Josefsson var på plats i traktorn och strimmade gräset medan hans dräng körde traktorn med höbalsmaskinen.
Patrik Josefsson var på plats i traktorn och strimmade gräset medan hans dräng körde traktorn med höbalsmaskinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!