EM-drömmen går i uppfyllelse

På torsdagen kastar sig Sofia Henell i EM-bassängen i Glasgow. ”Det är vid sådana här tillfällen man vill vara som snabbast”, säger hon.

Sofia Henell EM-debuterar i Glasgow.

Sofia Henell EM-debuterar i Glasgow.

Foto: MATHILDA AHLBERG/BILDBYRÅN

Simning2019-12-04 12:00

Linköpingstjejen tog för några veckor sedan tillfälligt ledigt från studier och simning i USA för att vara med på SM i Eskilstuna. Där gick det så bra att förbundskapten Ulrika Sandmark efter avklarade tävlingar frågade om hon ville vara med på kortbane-EM.

Det ville hon. 

Förstås.

Tävlandet i Glasgow inleds på onsdagen, men Sofia Henell får vänta en dag till med sin första insats, som blir 100 meter fritt.

– Jätteroligt att vara med på en så stor tävling, men också nervöst, säger hon.

22-åringen pluggar och simmar till vardags på Akron University i USA och efter några intensiva veckor är hon nu på höstens andra Europabesök. Beskedet om internationell mästerskapsdebut i seniorsammanhang kom som en överraskning och är ett viktigt steg på vägen att göra sig ett namn i simvärlden. Utöver ett och annat individuellt lopp lär det även bli diverse lagkappsstarter i Skottland.

Sofia Henell säger:

– Prestationsmässigt har jag inte satt upp något mål, utan jag ser det som en bra möjlighet att se och lära och få erfarenhet av större mästerskap. Sedan är så klart målet att simma så nära mina personliga rekord som jag kan. 

– Det är ju vid sådana här tillfällen man vill prestera och vara som snabbast. 

Formen?

– Den känns okej. Jag kom hit i måndags morse, så jag har känt av resa och jetlag. Men det blir bättre för varje gång jag är i vattnet. Jag har tid att förbereda mig ordentligt, säger Lasstjejen som tagit över som klubbens affischnamn efter Vilma Ekström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!