Vården behöver hjälp inför storhelgerna

Behovet att fylla blodlagren inför jul och nyår är påtagligt. Nu vädjar blodcentralerna om hjälp.

Enisa Deumic, ordförande Ge Blod, säger att ett stort blodlager ger trygghet.

Enisa Deumic, ordförande Ge Blod, säger att ett stort blodlager ger trygghet.

Foto: Ann Castella

Östergötland2019-12-04 06:00

Att ge blod tar cirka tio minuter. Minuter som kan rädda upp till tre människors liv.

– Läget är ganska allvarligt inför jul- och nyårshelgerna. Nya blodpåsar måste in för att vi ska klara oss inför de många "röda" dagar som kommer i slutet av december och i början på januari när utflödet brukar vara ungefär detsamma. Vi behöver cirka 450–500 blodpåsar i veckan i Östergötland för att bibehålla lagret, säger Enisa Deumic, ordförande för Ge Blod.

Sjukvården i Sverige behöver en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. En jämn ström av blod från landets blodgivare är att önska, eftersom blodet bara kan lagras i sex veckor. Ge blod berättar att en enskild händelse, till exempel en operation där det uppstår omfattande blödning eller en olycka, snabbt kan påverka det aktuella blodlagret.

– En stort blodlager ger förstås trygghet. Men gensvaret när vi går ut och berättar om situationen brukar vara mycket bra. Blodgivarna är medvetna om situationen. Läget i år är lite speciellt med "röda" dagar mitt i veckan, eftersom vi då behöver fylla på blodlagret innan människor går på längre ledigheter och tar ut välförtjänt semester, utvecklar Enisa Deumic.

I ett Sverigeperspektiv behövs det den här månaden cirka 21 000 blodgivare före jul. Blodet används bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, svåra förlossningar, operationer samt till för tidigt födda barn.

– Vi har öppet ända fram till 23 december och därefter alla dagar som inte är "röda", säger Enisa Deumic.

Behovet att fylla blodlagren inför jul och nyår är påtagligt.
Behovet att fylla blodlagren inför jul och nyår är påtagligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!