Uppgifter om hoten: "Barn ska skjutas"

Enligt uppgifter i Aftonbladet ska brevskrivaren hotat med att skjuta barn.

Polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Foto: Foto: Bo Cederqvist, Fredrik Jonson

Valdemarsviks kommun2019-09-19 10:13

Det var på onsdagseftermiddagen som Valdemarsviks kommun fattade beslut om att stänga alla skolor och förskolor i Valdemarsvik efter det att man mottagit ett skriftligt hot som kommunen tog på allvar.

– Det handlar inte om bomber och det finns ingen utpekad person. Det är ett grovt hot kan man säga. Jag vill inte kommentera det mer än så, sa kommunchefen Monika Hallberg under onsdagen.

På torsdagsmorgonen skriver Aftonbladet att hoten ska bestå av identiska handskrivna brev skickade till flera skolor – där man hotade skjuta barn. Brevskrivaren ska ha uppgett att ”vi är beväpnade” och att de skulle skjuta barn.

Polisens presstalesperson Thomas Agnevik bekräftar att det finns brev. Och att man har inlett en utredning om olaga hot.

– Vi har brev i beslag. Vi jobbar med att undersöka breven. Men vad som står i dem är mellan polisen och den som skrivit breven. Vi betraktar dock innehållet som olaga hot. Att formulera ett hot på det här sättet är ett allvarligt brott, säger Agnevik.

– För närvarande har vi ingen misstänkt. Men vi hoppas att vi genom undersökning av breven kan få fram en misstänkt som vi kan ta in till förhör, säger Agnevik vidare.

Hur ser ni på risken att hoten som framförs ska bli verklighet?

– Vår bedömning är samma som igår, vi ser den som liten.

Tycker ni det var rätt eller fel från kommunens sida att stänga skolorna?

– Vi ställer oss neutrala i den frågan. Det är kommunens säkerhetsansvarige som tagit det beslutet, det har varken gjort oss glada eller ledsna, säger Thomas Agnevik.

Trots att polisen anser att det finns liten risk för att hoten utförs så kommer man att vara mer synlig i Valdemarsvik under torsdagen.

– Vi kommer att ha större närvaro där idag än vanligt. Främst för att försöka minska den oro som uppstått efter hoten, säger Thomas Agnevik.

Helt öde vid Vammarskolan.
Helt öde vid Vammarskolan.
Karta: Valdemarsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!