Sandra blev utsedd till årets yrkeslärare

Årets yrkeslärare finns på Vretagymnasiet. "Jätteroligt att mitt arbete blir uppmärksammat", säger Sandra Petersson.

Transportläraren Sandra Petersson har utsetts till Årets yrkeslärare.

Transportläraren Sandra Petersson har utsetts till Årets yrkeslärare.

Foto: TYA

Östergötland2019-11-29 17:45

Trots att hon bara är 29 år har Sandra Petersson redan hunnit med att utbilda sig till lastbilschaufför, jobbat som det ett par år, pluggat yrkeslärarprogrammet och gått till att vara lärare på fordons- och transportprogrammet på Vretagymnasiet i Linköping.

Och i torsdags fick hon i Stockholm ta emot utmärkelsen "Årets yrkeslärare" på Yrkesutbildningsgalan, som anordnas av Worldskills Sweden.

– Eftersom jag fått en inbjudan hade jag mina aningar om att jag kanske blivit nominerad. Men det kändes verkligen kul att vinna, säger Sandra Petersson, som är uppväxt i Motala och fortfarande bor där. 

Enligt tävlingsjuryn har Sandra, och den andra vinnaren Andreas Markstedt från Piteå, utmärkt sig med "stort engagemang" och "visat god kreativitet och outtröttligt arbete för elevers, utbildningens och branschens bästa".

Hur är en bra lärare?

– Någon som ser eleven, inspirerar, engagerar och jobbar tillsammans med eleven mot uppsatta mål, säger Sandra Petersson.

Och hur är du som lärare?

– Jag är nog bra på att gå från idé till handling och att tänka utanför boxen.

Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd (TYA) lyfter fram dig som en viktig förebild i en mansdominerad bransch. Har kön någon betydelse?

– Det skulle jag inte vilja påstå. Det är viktigt med både manliga och kvinnliga förebilder. Det handlar mer om kompetens. Däremot är det viktigt att försöka få in fler kvinnor i ett mansdominerat yrke. Vi är på god väg. En tredjedel på vår utbildning i dag är tjejer.

Sandra Petersson fick ta emot utmärkelsen i Stockholm.
Sandra Petersson fick ta emot utmärkelsen i Stockholm.
Karta: Vretagymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!