Plantskolan blir utflyktsmål när nytt café öppnar

Botanicus mellan Skänninge och Mantorp har öppnat café. "Nu blir gårdsbutiken lite mer av ett utflyktsmål", säger ägaren Anna Blomkvist.

Anna tog över Botanicus plantskola förra säsongen. "När vi tog över visste vi inte vad vi skulle förvänta oss. Det var intensivt och vi har lärt oss mycket under resan."

Anna tog över Botanicus plantskola förra säsongen. "När vi tog över visste vi inte vad vi skulle förvänta oss. Det var intensivt och vi har lärt oss mycket under resan."

Foto: Fredrik Sandberg

Östergötland2024-04-17 19:00

Aprilsolen värmer en aning även om man får hålla i hatten i den kyliga blåsten. I rabatterna hos Botanicus gårdsbutik har knopparna försiktigt börjat titta upp. 

– Vi öppnade för försäljning av växter och blommor redan på långfredagen, säger Anna Blomqvist.

Det var förra året som Anna och hennes sambo Mattias Benefors tog över Botanicus plantskola efter den tidigare ägaren Lennart Fredriksson. Utbudet av perenner, plantor och bärbuskar har till den här säsongen utökats med möjligheten att köpa en fika. En liten röd stuga som tidigare var en privatbostad har förvandlats till ett café.

undefined
Anna Blomkvist jobbade tidigare i restaurangbranschen. Nu driver hon Botanicus gårdsbutik tillsammans med sambon Mattias.

– Vi smygstartade för drygt en vecka sedan. Jag la ut på Facebook att vi hade öppnat och vi har redan hunnit ha några gäster. Flera av kunderna var sådana som inte varit här tidigare.

På Botanicus finns sedan tidigare ett museum och en lokal med inredning. Anna berättar att det känns roligt att vidareutveckla konceptet.

– När vi tog över förra året visste vi inte vad vi skulle förvänta oss. Det var intensivt och vi har lärt oss mycket under resan. Vi hade en tanke på ett café redan förra året. Jag tror att ett café drar en annan typ av publik. Nu blir gårdsbutiken lite mer av ett utflyktsmål. Fokus ligger fortfarande på växtförsäljningen. Caféet blir ett komplement.

undefined
De fina kopparna får följa med hem till Mattias och Anna efter arbetsdagens slut. På Botanicus gårdsbutik finns ingen möjlighet att diska just nu.
undefined
Tavlor med landskapsmotiv från hela Sverige. Förra året fick Anna och Mattias besök av kunder som hade åkt från Sundsvall för att besöka gårdsbutiken. "De åkte hit som en dagsutflykt. Det var häftigt", säger Mattias.
undefined
Anna bakar sina kakor och bullar hemma. "Det är för litet att baka här i caféet. Utmaningen är att veta hur mycket man ska ställa fram på faten på morgonen."

Det är lågt i tak inne i caféet och en kakelugn avslöjar att det är en byggnad med historia.

– Vi har försökt behålla en gammaldags stil, med kaffe i kopp och fat. Möblerna letade vi länge efter så att de skulle passa till stilen, säger Mattias.

undefined
Mattias Benefors driver Botanicus gårdsbutik tillsammans med sambon Anna Blomqvist.

Anna har jobbat inom restaurangbranschen tidigare och kakorna bakar hon hemma. Även de gamla fina kaffekopparna får följa med hem efter stängningsdags då det saknas möjlighet att diska i det lilla huset. Det är bara en av utmaningarna med att bedriva en verksamhet ute på landet. En annan är att synas och att kunderna ska hitta till gårdsbutiken.

– Vi brukar ha med en vägbeskrivning i våra annonser på sociala medier. De flesta kunder svänger in från stora vägen, väg 206, där det finns en skylt. Men vi vet att det finns kunder som hittar hit från andra håll, säger Anna.

undefined
Botanicus gårdsbutik ligger mellan Mantorp och Skänninge. Det finns en skylt utmed väg 206.
undefined
Botanicus gårdsbutik öppnade för försäljning av växter under påsken.
undefined
Anna Blomqvist "bullar upp" inför öppningsdags.
undefined
På Botanicus gårdsbutik finns en liten inredningsbutik.

Vad har varit svårast med att öppna ett café?

– Utmaningen är att vi inte vet hur mycket kakor som går åt och om de räcker till. Försäljningen varierar från dag till dag. Vi testar oss fram och lär oss hela tiden.

Karta: Botanicus Gårdsbutik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!