Tusenårsperspektiv gäller för Lysings skogar

Lysings urskog var det första målet för deltagarna i Trehörnadagen i helgen. Bengt Landers, skogvaktare på häradsallmänningen i 40 år, inledde skogstemat.

Lars Göran Gustavsson berättade om jakt och vilt i skogarna runt Trehörna

Lars Göran Gustavsson berättade om jakt och vilt i skogarna runt Trehörna

Foto: Maud Brolin

Ödeshögs kommun2019-09-09 17:00

Det var nästan 40 personer som samlades vid Trehörna hembygdsgård för resan till Lysings urskog. Reservatet är i dag drygt 20 hektar högväxta träd och på en del av dem finns fortfarande brandskador från 1735 och 1830, kunde Bengt Landers berätta vid guidningen.

Vid fikat informerade Lars-Göran Gustavsson, jaktledare och samordnare för eftersök i kommunen,  om jakt och vilt i kommunen. Därefter gick turen tillbaka till centrala Trehörna och Lusthuset vid sjön.

Kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD) berättade om firandet av kommunens 50-årsjubileum innan Göran Carlsson från Lysings häradsallmännings styrelse fortsatte på skogstemat. Han talade om allmänningarnas månghundraåriga historia –  redan 1349 slog kung Magnus Eriksson fast häradsbornas rätt till allmänningar. 1932 bestämdes att de ska skötas efter ett särskilt reglemente; med 1 000-årigt perspektiv på äganderätt, återväxt och skogsvård. Lysings häradsallmänning är 4 700 hektar och 60 procent är tall, 30 procent gran och 10 procent lövträd. Sedan tio år förvaltas Lysings häradsallmänning som en del av Häradsmarken AB.

Skogspolitiska frågor som diskuterades av riksdagsledamöterna Magnus Oscarsson (KD) och John Widegren (M) föregick fika i hembygdsgården. Helgmålsbönen i Trehörna kyrka besöktes av ett 60-tal personer och leddes av kyrkoherde Fredrik Lennman. Trehörna manskör sjöng. Trehörnadagen avslutades med grillfest i Lusthuset.

Bengt Landers har varit skogvaktare på Lysings häradsallmänning i 40 år.
Bengt Landers har varit skogvaktare på Lysings häradsallmänning i 40 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!