Stor verkstad i konkurs – 60 anstĂ€llda berörs

Efter 30 Ă„rs verksamhet har Ödeshögs mekaniska gĂ„tt i konkurs. Totalt berörs 60 anstĂ€llda som de nĂ€rmaste dagarna kommer att varslas om uppsĂ€gning.

Efter 30 Ă„rs verksamhet gĂ„r metallverkstaden Ödeshögs mekaniska i konkurs.

Efter 30 Ă„rs verksamhet gĂ„r metallverkstaden Ödeshögs mekaniska i konkurs.

Foto: Tord Olsson

Ödeshögs kommun2019-11-19 11:00

Ödeshögs mekaniska AB lĂ€mnade pĂ„ mĂ„ndagen in sin egen konkursansökan till Linköpings tingsrĂ€tt och försattes i konkurs samma morgon. Dagen Ă€gnade konkursförvaltaren Magnus Nedstrand frĂ„n advokatfirman Delphi sig Ă„t att skapa sig en bild av situationen och att besöka fabrikslokalen pĂ„ Industrigatan.

– StĂ€mningen var tryckt och beskedet kom ovĂ€ntat. Orsaken till konkursen kan jag inte gĂ„ in pĂ„ just nu, sĂ€ger Magnus Nedstrand.

Bolaget har drivits av Ă€garen Stig Andersson i 30 Ă„r med legotillverkning och prototyptillverkning inom det verkstadsmekaniska omrĂ„det som primĂ€ra uppgift. Totalt berörs 60 anstĂ€llda av konkursen, som inom 7-10 dagar kommer att varslas genom uppsĂ€gning. Ödeshögs mekaniskas vd, Jan Dacksjö, bekrĂ€ftar att bolaget Ă€r försatt i konkurs, men att driften av verkstaden Ă€r igĂ„ng som vanligt.

– Det vore fel av mig att kommentera det mer idag, sĂ„ jag vill inte sĂ€ga nĂ„got mer, sĂ€ger han nĂ€r vi nĂ„r honom pĂ„ tisdagsmorgonen.

Efter att konkursförvaltaren har varit i kontakt med kunder och personal sÀger han att gensvaret för att driva rörelsen vidare Àr positiv.

– Kunderna beklagar förstĂ„s, men vill se en fortsĂ€ttning. Nu driver konkursboet verksamheten under en övergĂ„ngsperiod som jag hoppas ska bli sĂ„ kort som möjligt. NĂ„gra juridiska löften kan jag inte lĂ€mna i dagslĂ€get och det kommer att ta nĂ„gra veckor innan nĂ„got Ă€r klart.

Men intressenter för att ta över rörelsen finns, menar Magnus Nedstrand, som ska börja prata med dem i nĂ€sta vecka. Enligt bolagets Ă„rsredovisning har man de senaste tre Ă„ren gĂ„tt med förlust eller haft nollresultat – samtidigt som omsĂ€ttningen i bolaget de senaste fem Ă„ren har ökat. 

Ägaren, Stig Andersson, har meddelat via konkursförvaltaren att han avböjer vidare kommentarer. Men i en artikel i Corren 2014 beskrev han att det stundtals varit kĂ€mpiga Ă„r ekonomiskt och att "man mĂ„ste gasa i uppförsbacke". DĂ„ investerade företaget sju miljoner kronor i nya maskiner.

Konkursen Ă€r ocksĂ„ ett hĂ„rt slag för Ödeshögs kommun.

– Jag Ă€r bĂ„de ledsen och chockad. Varje arbetstillfĂ€lle Ă€r vĂ€rdefullt hĂ€r, sĂ€ger Annicki Oscarsson (KD).

– Vi hoppas att det gĂ„r att hitta en lösning, men det Ă€r tufft att vara företagare av den hĂ€r storleken med dagens pressade priser och höga krav frĂ„n leverantörer. Mina tankar gĂ„r ocksĂ„ till familjen som kĂ€mpat för det hĂ€r.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!