Sex gripna vid stort tobakstillslag

I måndags gjorde Ekobrottsmyndigheten ett större tillslag mot illegal hantering av tobak. Polisen slog bland annat till i Ödeshög. Sex personer sitter nu anhållna.

Polisen har beslagtagit 2,4 miljoner cigaretter i en omfattande brottsutredning.

Polisen har beslagtagit 2,4 miljoner cigaretter i en omfattande brottsutredning.

Foto: Tullverket

Ödeshög2019-12-04 11:04

Det var på eftermiddagen i måndags som Ekobrottsmyndigheten gjorde ett tillslag i ett ärende som rör storskalig cigarettsmuggling. Tillslagen skedde i Hultsfred, Ödeshög och Tranås och sex personer greps och senare anhölls. 

2,4 miljoner cigaretter togs i beslag. De anhållna personerna misstänks ha lurat staten på 4 miljoner kronor i skatt. 

Det var poliser från Ekobrottsmyndighetens enhet i Linköping och Örebro som genomförde tillslaget. 

– Det som händer nu är att beslagen gås igenom och analyseras samt att det hålls förhör med de personer som är anhållna. Generellt kan man säga att det här är allvarlig ekonomisk brottslighet som ofta fungerar som komplement för att finansiera den grova organiserade brottsligheten, narkotikahandel till exempel, säger Magnus Råsten, kommissarie vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, i en kommentar. 

Enligt polisen är försäljning av oskattad tobak en viktig inkomstkälla för kriminella som ägnar sig åt organiserad brottslighet. 

– Att köpa oskattade cigaretter eller annan oskattad tobak kan verka harmlöst men det här är en viktig inkomstkälla för den grova organiserade brottsligheten och ofta återinvesteras brottsvinsterna i fortsatt kriminell verksamhet, säger Magnus Råsten.

Punktskattebrott uppgår till miljardbelopp i skattebortfall varje år, enligt Ekobrottsmyndigheten. Utöver tobak gäller punktskatter för en mängd olika varor, som till exempel alkohol och olja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!