Eldade på åker – kan få betala

Räddningstjänsten har larmats till en befarad brand på en åker nordost om Ödeshög.

Ödeshögs kommun2019-09-08 13:02

Det första larmet kom vid 12.50-tiden. Enligt de första uppgifterna är det flera högar på en åker mellan Stora Åby och Heda som brinner och det finns en risk för spridning till omkringliggande terräng. Inga människor uppges befinna sig på platsen.

– Vi har precis släckt ner allting. Det är en eldning på gravfälten i Häggestad, berättar räddningstjänstens insatsledare Mats Jansson vid kvart över ett.

Enligt räddningstjänsten var det en kontrollerad, men oanmäld eldning.

– Tyvärr var det ingen på plats, så vi släckte ner istället, säger Mats.

Vägen förbi området är väl trafikerad vilket gjorde att förbipasserande larmade då det inte fanns någon person i närheten som övervakade eldningen. 

– Det är klart att folk som passerar ringer, det gör de helt rätt i, säger Mats.

Nu riskerar de som eldat en nota för räddningstjänstens utryckning.

– I det här fallet ska det bli det. När det är påtänt med flit så är det inget som ska drabba skattekollektivet, utan det är vårdslöst att lämna platsen. Jag kan tänka mig att en sådan här utryckning landar på mellan fem och tio tusen kronor, beroende på hur lång tid det tar, säger Mats Jansson.

Om eldningen ska fortsätta är oklart för närvarande.

– Jag hoppas att de inte börjar om. Men skulle de göra det får de först tala om det för oss. Sedan måste de vara på plats så att folk som passerar ser att det är någon på plats som övervakar eldningen, säger Mats Jansson.

Karta: Ödeshög
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!