Blå häst blev nya skyltar i stället

Tre handsmidda skyltar blir konstnärlig utsmyckning till Röks skola. Johan Rydberg i Boet ska göra skyltarna som ersätter den blå hästen.

Det blev ingen blå häst i Rök. Istället blir det skyltar. Den här skylten ska det stå "Röks skola" på.

Det blev ingen blå häst i Rök. Istället blir det skyltar. Den här skylten ska det stå "Röks skola" på.

Foto: Johan Rydberg, Julia Djerf

Ödeshögs kommun2019-09-10 16:00

Eller ersätter och ersätter: den blå hästen Janni kom ju aldrig till Rök. Beslutet att flytta den när skolan i Boet lades ner rörde upp väldiga känslor. I Boet ses den inte som en lekplatsutrustning utan som ett konstverk, och den har stått där i över tio år.

Alltså måste kommunen tänka om. Och efter att ha frågat personalen i Röks skola, och efter att ha funderat lite över saken, så beslutades det att tre vackra skyltar skulle vara precis vad som behövdes.

– Verksamheterna bedrivs i tre olika hus, så det är lätt att gå fel för den som kommer på besök, förklarar Britt-mari Johansson som är enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

– Skyltar blev idén vi valde.

Lite Boetkänsla blev det ändå i utsmyckningen, för efter upphandling blev det Johan Rydberg på Boets smide & hantverk som fick uppdraget att göra de tre skyltarna. "Röks skola", "Fritids" och "Förskola" ska det stå på dem, och varje skylt förses med olika små skulpturer av lekande barn. Skyltarna fästs på husväggen och sticker ut någon meter.

– Jag har tidigare gjort skyltarna i Boetkorset till företagen och byalaget där, säger Johan Rydberg. Jag har också gjort en större skylt till en restaurang i Nyköping och ett antal mindre gårdsskyltar. 

– Det här är ett kul jobb, fast det ska gå fort. 18 september ska de vara klara, och det fixar jag förstås om inget går snett.

Skyltarna ska klara väder och vind och kostar totalt 42 000 kronor monterade och klara.

Här är skyltarna som visar vad som finns i Boet - tillverkade av Johan Rydberg.
Här är skyltarna som visar vad som finns i Boet - tillverkade av Johan Rydberg.
Karta: Rök
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!