Nya karriärstegar införs för fler vårdyrken

Även undersköterskor och barnsköterskor ska kunna göra karriär i Region Östergötland. Därför har nya karriärstegar införts inom regionen.

Tydliga karriärvägar för undersköterskor, barnsköterskor, skötare och vårdadministratörer ska locka personal att arbeta inom Region Östergötland, enligt Alexander Höglund (L), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Tydliga karriärvägar för undersköterskor, barnsköterskor, skötare och vårdadministratörer ska locka personal att arbeta inom Region Östergötland, enligt Alexander Höglund (L), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2019-12-02 17:59

Region Östergötland brottas med ständiga bemanningsproblem, men arbete pågår för att locka ny personal och få dem som redan jobbar att stanna kvar. Ett sätt är att införa regionövergripande karriärstegar för de största yrkesgrupperna i sjukvården. Efter sommaren presenterades de första karriärstegarna för sjuksköterskor/barnmorskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter/sjukgymnaster. Nu finns ytterligare två karriärstegar klara. Den ena är för vårdadministratörer och den andra för undersköterskor, barnsköterskor och skötare. 

Alexander Höglund (L), regionråd med ansvar för medarbetar- och kompetensförsörjning säger: 

– Vi har en fast målsättning om att ta fram tydliga karriärstegar för de förekommande yrkena inom vården. Jag tror att det är en viktig signal att sända att man inom de olika vårdyrkena kan klättra både när det gäller utveckling men också när det gäller lön.

Karriärstegarna skiljer sig något mellan yrkesgrupperna men samtliga har olika nivåer för hur kompetensen ska bedömas; exempelvis grund, kompetent, erfaren och expert. För varje anges tydligt vad som krävs för den nivån och för att ta steget till nästa. Karriärstegarna kan också kompletteras med kompetensutveckling som beslutas på arbetsplatsen.

Enligt Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland, kommer karriärstegarna göra det tydligare för både nuvarande och kommande medarbetare vad som förväntas för de olika nivåerna.

– Det kan handla om att inspirera till att fördjupa sin yrkeskunskap eller satsa på specialisering eller forskning. Det är vår förhoppning att karriärstegarna kan bidra till att Region Östergötland kan attrahera, behålla och rekrytera medarbetare. 

Hur har karriärstegarna sett ut för denna yrkesgrupp tidigare?

– Det har funnits karriärstegar för de här yrkesgrupperna i Region Östergötland sedan början av 2000-talet. De gick under benämningen befattningsutvecklingsmodeller. Dessa modeller arbetades fram lokalt på arbetsplatserna och innehöll oftast fyra nivåer.

Hur kommer löneutvecklingen se ut för dessa grupper?

– Region Östergötland arbetar med verksamhetsutvecklande lönesättning, vilket innebär en individuell och differentierad lönesättning som avspeglar uppnådda mål och resultat, säger Zilla Jonsson.

Näst på tur att få karriärstegar står biomedicinska analytiker och medicinska biologer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!