Varför står 15 snögubbar mitt i stan?

En favorit i repris kommer tillbaka när Frosty Friends tänds. Verket är en av 25 installationer i årets ljusfestival.

Frosty Friends, kända från Hamnbron, hör i år till Light Festival som startar på fredag.

Frosty Friends, kända från Hamnbron, hör i år till Light Festival som startar på fredag.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköpings kommun2019-11-29 14:59

Plötsligt stod de bara där i morgonrusningen. 15 snögubbar i trä – Frosty Friends – med orange näsor, svarta hattar och risknippen käckt vid sidorna. Flera cyklister och förbipasserande drog på smilbanden åt den julmysiga installationen i duggregnet.

Jeanette Bäckström, arbetskonsulent, pratar om en favorit i repris för Norrköpingsborna.

– Det är vi på Natur och bygg som har ställt ut snögubbarna vid Kåkenhus på uppdrag av Kultur och fritid i kommunen. Det är samma snögubbar som stod utplacerade på Hamnbron förra året.

Bakom idén med Frosty Friends står evenemangskoordinatorn Maria Olofsson. 

– Bakom devisen "Det är vi som är Norrköping" ryms ett brett spektra med både konstnärer och förskolebarn. När ingen tänkte använda snögubbarna i år så passar jag på att byta miljö och ljussätta dem inför festivalpremiären klockan 18 på fredag. Det kommer att bli rart!

På söndag, första advent, tänds också en av världens största adventsljusstakar i närheten, på Värmekyrkans tak, i samband med den traditionella julmarknaden.

Ljusen utgörs av byggnadens fyra skorstenar som toppas av varsin 70 kilo tung ställning med segeldukstält som bildar ljusets låga. Lågorna uppges vara 3,5 meter höga och syns vida omkring i decembermörkret.

– 2020 är det 20 års-jubileum för adventsljusstaken. Installationen skapar uppmärksamhet. Den får gärna vara kvar i 20 år till, säger Carita Nord Isgren, kultur och fritid.

Frosty Friends på parad utanför Kåkenhus i Industrilandskapet.
Frosty Friends på parad utanför Kåkenhus i Industrilandskapet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!