Granskning: Hundbedragare sÄlde sjuka smuggelvalpar

Ett nĂ€tverk i Norrköping har lurat kunder runt om i Sverige att köpa sjuka eller insmugglade valpar. Ana fick en skrĂ€ckslagen hund och Helena tvingades till Ă„tta veckors karantĂ€n. Men de utpekade slĂ„r tillbaka mot kritiken: ”Jag har ingen aning om vad du pratar om”, sĂ€ger ledaren. NT och Corren inleder i dag en granskning av valphĂ€rvan.

NorrköpingsnÀtverket har lurat kunder runt om i landet att köpa hundar som ofta visat sig vara sjuka, av fel ras eller insmugglade.

NorrköpingsnÀtverket har lurat kunder runt om i landet att köpa hundar som ofta visat sig vara sjuka, av fel ras eller insmugglade.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2023-02-24 18:00

I centrum av nĂ€tverket stĂ„r en Norrköpingsfamilj som kan ha tjĂ€nat flera miljoner pĂ„ affĂ€rerna, utan att betala nĂ„gon skatt. Flera anmĂ€lningar har gjorts mot huvudpersonerna och utredningar pĂ„gĂ„r hos flera myndigheter. 

Men vi börjar hos de drabbade kunderna, som har lurats nÀr de köpt valpar av nÀtverket.

En av dessa Àr Helena, som hösten 2020 svarar pÄ en annons pÄ köp- och sÀljsajten Blocket om en valp av rasen bichon frisé.

Helena Äker till en lÀgenhet i ett slitet hyreshus i stadsdelen Marielund i Norrköping för att titta pÄ valpen. DÀr finns en kvinna, som Helena haft den inledande kontakten med, och pÄ telefon finns en yngre man med, berÀttar hon.

Inför besöket försÀkrade kvinnan att valpen var svenskfödd, men pÄ plats i lÀgenheten fÄr Helena se hundens pass, som visar att den kommit frÄn Bulgarien ett par veckor tidigare.

– Det var grej efter grej som visade sig inte stĂ€mma, sĂ€ger Helena.

Hon försöker rĂ€ta ut alla frĂ„getecken, men upplever att stĂ€mningen blir obehaglig och tvingas ta ett beslut. Helena betalar 20 000 kronor i kontanter och tar med sig hunden.

– Jag förstod att det hĂ€r mĂ„ste jag anmĂ€la. Men jag kunde inte lĂ€mna kvar valpen.

undefined
NorrköpingsnÀtverket har lurat kunder runt om i landet att köpa hundar som ofta visat sig vara sjuka, av fel ras eller insmugglade.

Helena upptÀcker snart att valpen har problem med klÄda och kontaktar dÄ en veterinÀr.

– NĂ€r vi kom dit blev det panik. De drog pĂ„ sig skyddsklĂ€der. De sĂ„g i hundens pass att han kom frĂ„n utlandet och att passet inte stĂ€mde. De ringde Jordbruksverket direkt, berĂ€ttar Helena.

Den stora rĂ€dslan handlar om risken för rabiesspridning. Jordbruksverket beslutar omedelbart om Ă„tta veckors karantĂ€n för Helena och valpen – med hot om fĂ€ngelse för Helena och avlivning av valpen om de bryter isoleringen.

– Man kĂ€nner sig sĂ„ dum! Vad skulle jag sĂ€ga till folk – att jag har köpt en smuggelhund? Jag Ă„kte till en stuga i skogen och satt dĂ€r ensam i Ă„tta veckor.

Den utlovade stamtavlan kommer heller aldrig och nĂ€r Helena försöker skriva till sĂ€ljarna har de ”blockat” henne, berĂ€ttar hon.

Ytterligare en person som tror sig ha köpt en smuggelhund av NorrköpingsnÀtverket Àr Ana Valencia i Sollentuna utanför Stockholm. Hon har haft sin bichon frisé Noah i knappt ett Är nÀr vi trÀffar henne i mitten av december.

Ana Valencia köper Noah i samma lĂ€genhet i Marielund som Helena och trĂ€ffar dĂ€r en kvinna och hennes vuxne son. Ana betalar via Swish 28 000 kronor till den unge mannen. Han ska i vĂ„r granskning visa sig vara huvudpersonen i nĂ€tverket.

– Allt var i sin ordning och Noah hade inte fĂ„tt nĂ„gra anmĂ€rkningar hos veterinĂ€ren.

undefined
Ana Valencia i Sollentuna köpte sin hund Noah frÄn nÀtverket i Norrköping.

Ana Valencia kör mycket i jobbet och försÀkrar sig dÀrför om att hunden inte har nÄgra problem med att Äka bil. Men nÀr hon och hennes son ska köra hem med Noah mÀrker de att sÀljarnas löfte inte stÀmmer.

– Min son sa: “Mamma, han skakar och Ă€r jĂ€tterĂ€dd”. Men dĂ„ trodde jag att det handlade om separationsĂ„ngest, det var ju första gĂ„ngen han Ă„kte med oss. Men sedan dess har han alltid varit livrĂ€dd i bilen.

undefined
"Min hund Àr livrÀdd", sÀger Ana Valencia om sin Noah.

Det Ana Valencia fĂ„r se stĂ€mmer inte alls med hur rasen brukar bete sig. Svenska Kennelklubbens rasstandard beskriver att en bichon frisĂ© Ă€r “en sann kamrat som man utan besvĂ€r kan ha med sig överallt. Den skall aldrig vara nervös eller skĂ€llig”.

– Men min hund Ă€r livrĂ€dd. Han Ă€r Ă€ngslig och han har dĂ„ligt sjĂ€lvförtroende.

Ana Valencia misstÀnker att Noah har blivit smugglad till Sverige och att rÀdslan i bilen Àr ett trauma som han bÀr med sig frÄn resan hit. Hon tror inte heller att han Àr en renrasig bichon frisé, som sÀljarna pÄstÄtt, dÄ Noah Àr alldeles för stor.

– Han som sĂ„lde har ljugit mig rakt upp i ansiktet och jag betalade jĂ€ttemycket pengar för hunden, sĂ€ger Ana Valencia, som tror att stamtavlan hon fick Ă€r nĂ„t som sĂ€ljarna har ”fixat hemma”.

undefined
Ana Valencia tror att Noah har blivit smugglad till Sverige och att hunden inte heller Àr renrasig. "Han som sÄlde har ljugit mig rakt upp i ansiktet".

Efter upptĂ€ckterna försöker Ana Valencia komma i kontakt med sĂ€ljaren i Norrköping. 

– Jag har ringt pĂ„ de telefonnummer jag fick, men numren finns inte kvar, sĂ€ger hon.

Även andra kunder hos NorrköpingsnĂ€tverket har liknande upplevelser. Till exempel Gunilla, som egentligen heter nĂ„got annat.

– Jag kĂ€nner mig lurad. Dels pĂ„ pengarna, dels pĂ„ att hunden har problem och kan utveckla Ă€nnu mer problem eller sjukdomar i framtiden.

Trots att hon var hundvan sedan tidigare har hon tvingats anlita en hundcoach för sin valp, som har psykiska problem.

– Första gĂ„ngen som jag gick en promenad med valpen skrek han rakt ut nĂ€r han fick syn pĂ„ en annan hund. Han var paralyserad, sĂ€ger hon.

Varje gÄng Gunilla gÄr ut med hunden mÄste hon nu vara beredd att parera hans skrÀck, med avledande godis eller genom att bÀra honom. Hon Àr orolig för att hunden har fÄtt sina skador genom inavel och att den kan ha smugglats in i Sverige.

NÀr vi börjar granska Norrköpingsfamiljen och deras nÀtverk visar det sig att det som Gunilla fruktar mycket vÀl kan vara sant.

Men vi börjar frĂ„n början. I september 2020 ringer telefonen hos djurskyddet vid lĂ€nsstyrelsen i Östergötland. En kollega frĂ„n systermyndigheten i SkĂ„ne berĂ€ttar att en Norrköpingsbo har fastnat i tullen och polisanmĂ€lts för djurplĂ„geri. Den medelĂ„lders kvinnan hade med sig tre bichon frisĂ©-valpar frĂ„n Bosnien i ”för smĂ„ transportburar”, men kunde visa upp korrekta papper pĂ„ djuren och fick fortsĂ€tta sin resa.

NÀr lÀnsstyrelsen nu fÄr kvinnan och hennes familj pÄ sitt bord blir det starten pÄ ett Àrende som kommer att krÀva stora resurser under lÄng tid.

undefined
I november 2020 upptÀcker tullen i Malmö de hÀr nio valparna som sitter ihoptrÀngda i bagageutrymmet pÄ en lÄngfÀrdsbuss pÄ vÀg frÄn Bosnien till Sverige. TvÄ mÀn frÄn NorrköpingsnÀtverket har tagit med hundarna.

Under de följande mĂ„naderna stoppas Ă€ven kvinnans ex-make tvĂ„ gĂ„nger av tullen. Vid bĂ„da tillfĂ€llena reser han tillsammans med bekanta över Öresundsbron i lĂ„ngfĂ€rdsbuss och totalt har sĂ€llskapen med sig 17 valpar. Djuren uppges ha suttit ”extremt trĂ„ngt” och ”i sin egen avföring” i bagageutrymmet och efter den andra resan grips ex-maken och ytterligare en man misstĂ€nkta för grov smuggling. Bilder frĂ„n tullen visar att Ă„tta valpar sedan avlivas, vilket ofta sker nĂ€r djur Ă€r i dĂ„ligt skick.

undefined
Åtta hundvalpar avlivas i samband med att tvĂ„ mĂ€n stoppas i tullen i december 2020. BĂ„da grips misstĂ€nkta för grov smuggling.

NÀsta dag gör Tullkriminalen husrannsakan i mÀnnens bostÀder i Norrköping, men utan att hitta nÄgot. LÀnsstyrelsen noterar dock i en tjÀnsteanteckning att polisen samtidigt besöker en tredje adress, dÀr tvÄ hundar upptÀcks och avlivas.

Tullens utredning gÄr dock trögt och i dag, mer Àn tvÄ Är senare, pÄgÄr den fortfarande.

Men mycket annat har hunnit hĂ€nda sen dess. NĂ€r vi i november 2022 för första gĂ„ngen fĂ„r tips om familjen i Norrköping stĂ„r inte lĂ€ngre kvinnan och hennes ex-make i fokus. I stĂ€llet pekas deras son, 25-Ă„rige Aldan Agovic, ut som ledare för verksamheten – och hans flickvĂ€n som ansiktet utĂ„t mot kunderna.

NĂ€r vi tittar nĂ€rmare pĂ„ familjens verksamhet hittar vi ocksĂ„ en lĂ„ng rad andra personer som, medvetet eller omedvetet, hjĂ€lper till. NĂ„gra som deltagit i smugglingen, sĂ„ kallade fodervĂ€rdar som tar hand om familjens avelshundar, andra hundĂ€gare som lĂ„ter sina djur delta i aveln, veterinĂ€rer som skriver ut intyg – och misstĂ€nkta bulvaner som anvĂ€nds vid försĂ€ljningarna.

Tillsammans gör de det möjligt för familjen att tjĂ€na stora pengar pĂ„ hundaffĂ€rerna – ett omrĂ„de som har blivit vĂ€ldigt lönsamt de senaste Ă„ren. Under pandemins hemmasittande skjuter nĂ€mligen efterfrĂ„gan pĂ„ hundvalpar i höjden och de seriösa uppfödarna kan inte möta den. I stĂ€llet skapas möjligheter för mindre seriösa uppfödare – och smugglare. Det mĂ€rks tydligt för tullen, som har stoppat allt fler hundar de senaste Ă„ren: FrĂ„n 200 stycken under 2019 till hela 552 förra Ă„ret.

I en gemensam rapport frÄn Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Tullverket beskrivs hur smugglingsverksamheten gÄr till.

I centrum stĂ„r en organisatör – som i vĂ„rt fall skulle vara Aldan Agovic – som har kontakter Ă„t tre hĂ„ll:

Den första vĂ€gen gĂ„r till uppfödare i Östeuropa, som sĂ€ljer valpar och ser till att de fĂ„r ”rĂ€tt” papper av en lokal veterinĂ€r. En transportör ser sedan till att leverera valparna till Sverige, vilket vi i Norrköpingsfallet redan har sett att bĂ„de mamman och pappan i familjen, liksom tvĂ„ bekanta, har gjort.

Den andra kontaktvÀgen gÄr frÄn organisatören till bulvaner i Sverige. De skriver hundarna pÄ sig, tar med sig djuren till en svensk veterinÀr för nya intyg och stÄr ofta ocksÄ för annonsering och kontakt med kunder. I vÄr historia ser vi att den hÀr rollen har delats av flera i familjen, men ocksÄ av medhjÀlpare.

Den tredje vÀgen innebÀr att organisatören sjÀlv annonserar och har kontakt med kunder. Det har Aldan Agovic ofta gjort tillsammans med sin flickvÀn.

undefined
SÄ hÀr gÄr hundsmugglingen generellt till, enligt en gemensam rapport frÄn Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Tullverket.

Sammantaget leder upplĂ€gget som beskrivs i rapporten till en invecklad hĂ€rva dĂ€r det Ă€r svĂ„rt att se vem som drar i trĂ„darna – och för köparna blir det nĂ€stan omöjligt att veta vem de egentligen gör affĂ€rer med. Detta gör det lĂ€ttare att dölja vinster frĂ„n den illegala verksamheten, men ocksĂ„ brott som har begĂ„tts – bland annat bedrĂ€gerier, smuggling och flera slags ekobrott. Vi kommer att berĂ€tta mer om det hĂ€r i kommande artiklar.

Hur kan vi dÄ veta att Aldan Agovic och hans nÀtverk verkligen stÀmmer in pÄ det som beskrivs i rapporten? Det visar sig bli ett knepigt pussel att lÀgga.

Vi börjar med att titta pÄ hundarna. Enligt Jordbruksverket har familjen sedan 2019 haft 46 hundar skrivna pÄ sig, varav hÀlften har stÄtt pÄ Aldan Agovic. Och dÄ Àr lÄngt ifrÄn alla valpar som har fötts inrÀknade, dÄ dessa normalt skrivs direkt pÄ köparen.

Vi kan vidare spÄra upp ett antal köpare och har pratat med ett tiotal av dessa. Samtliga Àr missnöjda med sina köp och kÀnner sig lurade.

NĂ€stan alla berĂ€ttar att de först har haft kontakt med flickvĂ€nnen, som beskrivs som ”jĂ€ttegullig” och seriös. En bit in i affĂ€ren har Aldan Agovic dock tagit över – och tagit betalt. Men flera kunder, som har haft frĂ„gor eller kritik, sĂ€ger att han sedan slutat att svara pĂ„ samtal och textmeddelanden – nĂ€r han vĂ€l har fĂ„tt pengarna.

KlagomÄlen handlar frÀmst om djur som Àr sjuka eller av fel ras, haft felaktiga papper eller dÀr utlovade stamtavlor aldrig har skickats. NÄgra av köparna har ocksÄ polisanmÀlt Aldan Agovic för bedrÀgeri.

undefined
Av det tiotalet hundköpare som vi har spÄrat upp och pratat med Àr alla missnöjda och kÀnner sig lurade.

En av de drabbade Àr Anita frÄn VÀstsverige, som aldrig har köpt hund innan hon gör affÀren med Aldan Agovic.

– NĂ€r han sa att han skulle skicka stamtavlan via post visste inte jag om det var rĂ€tt. Jag litade pĂ„ att han skulle skicka den, sĂ€ger Anita.

Hon har stora planer för sin renrasiga valp, som hon bÄde ville stÀlla ut och ta valpkullar pÄ.

Men Anita fÄr aldrig nÄgon stamtavla och Aldan Agovic slutar svara i telefon. Efter det fÄr hon kontakt med andra köpare som har varit med om samma sak. Hon blir allt mer övertygad om att hennes hund Àr insmugglad och polisanmÀler Aldan Agovic för bedrÀgeri.

undefined
Flera av de missnöjda hundköparna som vi har talat med berÀttar att de har polisanmÀlt Aldan Agovic för bedrÀgeri.

Hanna och Fredrik FÀrnqvist frÄn Enköping har en liknande historia som ocksÄ slutar i en polisanmÀlan mot Aldan Agovic.

NÀr de besöker lÀgenheten i Marielund trÀffar de bara flickvÀnnen och mamman. Men inför besöket Àr det Aldan Agovic som de har telefonkontakt med och som senare tar emot betalningen via Swish.

Paret sÀger att deras valp har annonserats ut som renrasig, men i veterinÀrbesiktningen stÄr hunden plötsligt som blandras, vilket Hanna FÀrnqvist reagerar pÄ.

– DĂ„ sa mamman bara att det var en jĂ€ttekonstig veterinĂ€r och att vi skulle kontakta hennes son.

Mamman pÄstÄr ocksÄ att paret sjÀlv ska registrera valpen hos Svenska kennelklubben, vilket bara kan göras av en uppfödare. NÀr de sedan kontaktar Aldan Agovic igen lovar han att lösa problemet, men ingenting hÀnder och han gör sig i stÀllet onÄbar.

Exakt hur lÀnge familjen har hÄllit pÄ med sin hundförsÀljning Àr oklart, men Ätminstone sedan hösten 2020. De tre valpar som mamman tog in i Sverige i september det Äret Àr de Àldsta som vi kan hitta och nÄgra veckor senare besiktigades lika mÄnga valpar av en veterinÀr i Norrköping.

En av dessa visade sig vara en smuggelhund och nÀr vi kontaktar veterinÀren berÀttar han att han inte lÀngre tar emot Aldan Agovic, efter samtal med lÀnsstyrelsen.

– Jag handlade i god tro dĂ€r i början och hade inte riktigt hundra procent koll. Jag Ă€r inte van vid den hĂ€r typen av djurĂ€gare som luras, sĂ€ger han.

Efter att misstankarna uppdagades har veterinĂ€ren Ă€ndrat sina rutiner för att undvika att sjĂ€lv medverka till nĂ„gon hundsmugglingsverksamhet.

Vi ser sedan hur Aldan Agovic och hans familj börjar anlita en veterinĂ€r i Linköping för sina valpbesiktningar. Även denne uppger nu för oss att familjen inte lĂ€ngre tas emot, pĂ„ grund av misstankar om att djur i deras Ă€go far illa.

VeterinÀren har innan dess besiktigat ett stort antal valpar Ät familjen och de flesta gÄr igenom besiktningen utan anmÀrkning. Det betyder att de Àr fullt godkÀnda, vilket Àr en positiv signal för framtida köpare.

undefined
I september förra Ă„ret gjorde lĂ€nsstyrelsen djurskyddskontroll i bland annat den lĂ€genhet i Marielund dĂ€r Aldan Agovic stod skriven – och dĂ€r kunderna berĂ€ttar att de hĂ€mtat sina hundar.

Vi har pratat med köpare dĂ€r valparna har fĂ„tt resultatet ”utan anmĂ€rkning” pĂ„ besiktningen, men dĂ€r fel senare har upptĂ€ckts av annan veterinĂ€r. 

– Om jag har missat det sĂ„ Ă€r det fruktansvĂ€rt. Det kan finnas vissa sjukdomar som blir vĂ€rre med tiden och de gĂ„r bara att upptĂ€cka hos ett vuxet djur. Men det finns inga ursĂ€kter för om jag missat nĂ„got.

Under 2022 skjuter antalet missnöjda kunder till NorrköpingsnÀtverket i höjden och dÄ Àven anmÀlningarna till lÀnsstyrelsen, som beslutar att göra djurskyddskontroller. Den 9 september görs oanmÀlda besök bland annat i den lÀgenhet i Marielund dÀr Aldan Agovic stÄr skriven.

Vi har tagit del av en kontrollrapport frĂ„n inspektionen som beskriver vad som hĂ€nde. Även om den formellt Ă€r riktad till sĂ„vĂ€l Aldan Agovic som flickvĂ€nnen och mamman sĂ„ handlar den egentligen bara om honom. Han benĂ€mns genomgĂ„ende som ”du”, medan kvinnorna nĂ€mns vid namn.

LĂ€nsstyrelsen skriver att man har fĂ„tt in klagomĂ„l om att ”du föder upp stora mĂ€ngder valpar utan tillstĂ„nd” och att ”du avlar pĂ„ sjuka individer” samt att ”sjuka hundar inte fĂ„r veterinĂ€rvĂ„rd”.

Det framkommer ocksĂ„ att Aldan Agovic försöker hindra inspektionen i den lĂ€genhet dĂ€r han Ă€r skriven: Ӏven nĂ€r polispatrull kom till platsen nekade du först tilltrĂ€de innan du gick med pĂ„ kontroll.”

Innan lÀnsstyrelsen slÀpps in hÀvdar han ocksÄ att det inte finns nÄgra hundar dÀrinne. Det visar sig dock inte vara sant, utan man hittar snart sju hundar, varav fyra valpar. Av de tre vuxna hundarna Àgs en vardera av Aldan Agovic, mamman och flickvÀnnen.

undefined
Djurskyddet vid lĂ€nsstyrelsen i Östergötland har fĂ„tt in en mĂ€ngd anmĂ€lningar mot familjens verksamhet.

Rapporten landar ocksÄ i kritik pÄ flera punkter. FrÀmst handlar det om att familjen sysslar med uppfödning och försÀljning utan att ha tillstÄnd till det. LÀnsstyrelsen pekar bland annat pÄ att man, enligt uppgifter frÄn Blocket, har sÄlt tio kullar under Äret. SÀljer man fler Àn tvÄ kullar per Är krÀvs tillstÄnd, vilket Aldan Agovic inte har.

LĂ€nsstyrelsens inspektörer ser ocksĂ„ att en hund inte har fĂ„tt veterinĂ€rvĂ„rd och att en valpkull har tagits för tidigt frĂ„n sin mamma. Och sĂ„ har Aldan Agovic via familjens Instagram-konto lottat ut en valp och LĂ€nsstyrelsen konstaterar dĂ€r att det ”inte Ă€r tillĂ„tet att ha djur som pris i tĂ€vlingar”.

Ju mer vi lÀser och ju fler vi pratar med desto tydligare blir bilden av hur nÀtverket Àr uppbyggt. I centrum, som den Äterkommande företrÀdaren, stÄr gÄng pÄ gÄng Aldan Agovic och runt honom finns en inre kÀrna. NÀrmast stÄr flickvÀnnen, som ofta har de inledande kundkontakterna.

Mamman har en lite mer tillbakadragen roll, men lÀmnar ofta över valpar till kunderna. Hon har tidigare fött upp hundar i hemlandet Bosnien och har Ätminstone en gÄng fraktat hundar frÄn utlandet.

Pappan har alltsÄ stoppats av tullen tvÄ gÄnger, men tycks efter det ha hÄllit en lÀgre profil.

Alla i den inre kretsen har haft hundar skrivna pÄ sig och i mitten av februari Àger familjen sex stycken, enligt Jordbruksverket. NÄgra veckor tidigare, innan vi började stÀlla frÄgor till dem, var den siffran tio, varav sju stod pÄ Aldan Agovic.

Ytterligare en hund finns hos en kvinna i Linköping. Den hanen anvÀnds frekvent och Àr pappa Ät mÄnga av valparna som Aldan Agovic och hans familj avlar fram.

Utanför den inre kÀrnan finns ett brokigt nÀtverk som bestÄr av personer med flera olika roller. Det Àr till exempel tvÄ bekanta till familjen, som tillsammans med pappan fastnade i tullen. Vi hittar ocksÄ andra medhjÀlpare som tycks fungera som bulvaner.

I nÀtverket finns ocksÄ fodervÀrdar, vilket betyder att en person i stÀllet för att köpa en egen hund tar hand om en uppfödares hund. En del av de hÀr personerna hittar familjen via annonser pÄ till exempel Blocket. Det handlar om vanliga hundintresserade som bor runt om i landet. Vissa av dem Àr ocksÄ missnöjda och kÀnner sig lurade.

En fodervÀrd berÀttar för oss att hon, redan nÀr hon hÀmtade valpen i lÀgenheten i Marielund, mÀrker att den Àr i dÄligt skick. Den ser dessutom helt annorlunda ut Àn pÄ bilderna i annonsen.

– Han sa att hunden var nytvĂ€ttad pĂ„ bilden. Men det Ă€r inte samma hund, sĂ€ger fodervĂ€rden.

undefined
Hunden till vÀnster i bild Àr den som visades i annonsen. Till höger syns den hund som sedan levererades till fodervÀrden som vi talat med.

Kvinnan ser direkt att valpen har ett underbett, trots att den pÄ besiktningen har gÄtt igenom utan anmÀrkning.

Trots detta kÀnner kvinnan att hon inte kan tacka nej till valpen, eftersom den inte ser ut att mÄ bra. VÀl hemma gör hon en egen kontroll hos en annan veterinÀr, som konstaterar att underbettet alltid har funnits och att det snabbt förvÀrras. Kvinnan rekommenderas att inte avla pÄ tiken, pÄ grund av sÄvÀl bettfelet som allergier.

undefined
FodervÀrdens hund har ett grovt bettfel, som gör att den bland annat har svÄrt att Àta.

Men Aldan Agovic viftar bort veterinÀrens utlÄtande och vill ÀndÄ para tiken, berÀttar hon. NÀr de inte kommer överens om vare sig veterinÀrvÄrden eller parningen ber fodervÀrden om att fÄ köpa loss hunden, men Aldan Agovic tar i stÀllet tillbaka den.

Flera fodervÀrdar vittnar om att Aldan Agovic har velat para tikarna i ung Älder. En tik fÄr till exempel Äka till avelshanen i Linköping nÀr hon Àr under 18 mÄnader, vilket Àr den lagstadgade yngsta Äldern för nÀr en tik fÄr gÄ i avel.

Det ska dock förtydligas att ingen Àr dömd för nÄgot brott kring hundaffÀrerna, Àven om pappan och en bekant fortfarande utreds för grov smuggling och Aldan Agovic tidigare Àr dömd för bedrÀgeriförsök mot ett försÀkringsbolag.

Vi har dock uppgifter om ett flertal polisanmÀlningar mot Aldan Agovic, bland annat för bedrÀgeri, men polisen vill inte kommentera hur mÄnga det rör sig om. NÀr den missnöjda kunden Anita, som vi nÀmnde tidigare, fÄr sin anmÀlan nedlagd skriver dock polisen i en motivering att man redan har andra utredningar igÄng som vÀntas fÄ Aldan Agovic fÀlld.

Inte heller andra myndigheter vill kommentera om de utreder Aldan Agovic och hans nĂ€tverk. I mitten av februari gör lĂ€nsstyrelsen dock Ă„talsanmĂ€lningar och lĂ€mnar över ett omfattande material till flera myndigheter. Till exempel fĂ„r polisen omkring 1 000 sidor handlingar om familjens verksamhet.

undefined
Flera av hundköparna har polisanmÀlt Aldan Agovic för bland annat bedrÀgeri.

NĂ€r vi kontaktar Aldan Agovic sjĂ€lv sĂ€ger han först att han inte alls sĂ€ljer hundar, för att senare medge att han sĂ„lt ett mindre antal – fĂ€rre Ă€n tio förra Ă„ret. Han nekar dock till att hundförsĂ€ljningen görs gemensamt i familjen. 

– Om nĂ„n person har lagt upp (en annons) pĂ„ sitt namn, sĂ„ har ju den personen sitt eget ansvar.

Varför tror du att det Ă€r sĂ„ mĂ„nga som Ă€r missnöjda och har klagomĂ„l – mot bĂ„de dig, din flickvĂ€n och din mamma – efter att de har köpt hund?

– Jag har ingen aning om vad du pratar om. Det faller inte i mitt huvud att nĂ„gon skulle vara missnöjd efter att ha köpt en hund av mig. Ingen har sagt det till mig i alla fall.

Aldan Agovic menar att det Ă€r veterinĂ€rernas fel om nĂ„gon av valparna har varit sjuka eller haft medfödda skador – och detta inte stĂ„tt pĂ„ besiktningarna.

Han nekar ocksĂ„ till att ha sĂ„lt nĂ„gra utlĂ€ndska hundar alls. 

– Om jag har sĂ„lt en hund sĂ„ Ă€r det en svensk hund.

Sedan vill Aldan Agovic inte svara pÄ fler frÄgor. Vi försöker ringa och trÀffa honom flera gÄnger, men han hotar i stÀllet med att polisanmÀla oss.

Inte heller hans flickvÀn kÀnner igen sig i kritiken och hotar Àven hon med polisanmÀlan om vi skriver om henne.

– Det Ă€r inte mina affĂ€rer. Jag har inte sĂ„lt nĂ„n hund. Jag stĂ„r inte pĂ„ nĂ„t köpekontrakt.

Men ni fÄr kritik frÄn mÄnga personer, som Àr fristÄende frÄn varandra och det enda de har gemensamt Àr att alla sÀger att de har köpt hundar av er.

– Men som sagt, jag stĂ„r inte pĂ„ nĂ„got köpekontrakt, sĂ€ger hon.

– Jag har inte lagt ut nĂ„gra annonser. Om det stĂ„r mitt namn sĂ„ Ă€r det inte jag som har lagt ut det. Vem som helst kan skriva under med mitt namn.

Har du nÄn aning om vem det Àr som sitter och lÀgger ut annonser i ditt namn?

– Nej, jag vet inte. Jag vill inte ha nĂ„t att göra med det dĂ€r överhuvudtaget. Jag orkar faktiskt inte.

Även mamman nekar till att ha varit inblandad i nĂ„gra hundaffĂ€rer och sĂ€ger ocksĂ„ att hon inte har fött upp nĂ„gra djur. Hon kĂ€nner inte heller till nĂ„gon kritik frĂ„n köpare – och menar att alla de kunder vi har talat med ljuger, nĂ€r de sĂ€ger att deras hundar varit till exempel sjuka.

– Jag vill se den hunden och se om det Ă€r jag som har sĂ„lt hunden. DĂ„ kan jag ta den hunden direkt till mig. Det Ă€r min hund dĂ„.

Men du sa ju nyss att du inte har sÄlt nÄgra hundar?

– Nej! Jag har inte sĂ„lt hundar. Har jag fĂ„tt pengar? Har jag skrivit pĂ„ kontrakt? Har jag gjort nĂ„gonting? SĂ„ hur ska jag dĂ„ kunna sĂ€lja en hund?, sĂ€ger hon och Ă€r noga med att man inte samarbetar inom familjen.

Men om det Àr en kund som till exempel sÀger att man har svarat pÄ en annons och dÄ pratat med Aldans flickvÀn. Och sen har Aldan tagit över kontakten. Och sen har man hÀmtat en hund frÄn dig. DÄ mÄste ni ju ÀndÄ göra det hÀr tillsammans pÄ nÄgot sÀtt?

– Nej, jag ansvarar inte för nĂ„gon hund. Och jag har inte sĂ„lt nĂ„gon hund.

Mamman nekar ocksÄ till att ha fört in nÄgra hundar frÄn utlandet. Trots att vi berÀttar att vi har handlingar som visar att hon stoppades i tullen 2020 och polisanmÀldes för djurplÄgeri förnekar hon helt att detta ens har hÀnt.

– Jag har inte hĂ€mtat hundar. Jag har inte gjort nĂ„gonting.

undefined
SÄvÀl Aldan Agovic som hans flickvÀn och mamma slÄr tillbaka mot kritiken. "Det Àr inte mina affÀrer. Jag har inte sÄlt nÄn hund", sÀger flickvÀnnen.

Trots familjens nekande sÄ visar vÄr granskning att Aldan Agovic och hans nÀtverk har sysslat med storskalig hundförsÀljning utan tillstÄnd, dÀr mÄnga kunder och fodervÀrdar har blivit lurade. I samband med det kan de ocksÄ misstÀnkas ha begÄtt en rad brott.

Vi ska berĂ€tta mer om det hĂ€r i kommande artiklar, dĂ€r vi Ă€ven nĂ€rmare kan visa hur familjens annonsering har gĂ„tt till – och hur mycket pengar de kan ha tjĂ€nat.

"Jag har ringt pÄ de telefonnummer jag fick, men numren finns inte kvar", sÀger Ana Valencia om att sÀljarna efter affÀren gick under jorden.
"Jag har ringt pÄ de telefonnummer jag fick, men numren finns inte kvar", sÀger Ana Valencia om att sÀljarna efter affÀren gick under jorden.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!