Söker tillstånd att riva Varamons stugbyar

Kommunen vill ta bort sina stugbyar i Varamon. Det trots att man ännu inte fått rivningstillstånd för övriga byggnader på den tänkta Lalandiamarken.

Kommunen gör sig redo att sälja stugbyn vid Folkets Park.

Kommunen gör sig redo att sälja stugbyn vid Folkets Park.

Foto: Anders Törnström

Motala kommun2019-09-18 14:34

I början på sommaren slog länsstyrelsen fast att kommunen får riva Folkets Park inför Lalandias planerade etablering. Men ärendet överklagades av flera närboende liksom av Varamons Vänner. Frågan ligger just nu för prövning hos mark- och miljödomstolen i Växjö om än finns inget utslag därifrån.

Det hindrar dock inte kommunen från att gå vidare och ansöka om ytterligare rivningslov. Den här gången gäller det stugbyn vid Folkets Park liksom den gula stugbyn mitt i Varamon. Någon regelrätt rivning handlar det dock inte om. Kommunen tänker sälja stugorna, men formellt ansöker man om rivning även när det i praktiken blir en bortforsling.

– Vi vill gå vidare och förbereda Lalandias etablering. Därför behöver vi jobba parallellt. Vi kan inte gå och vänta på beskeden från domstolarna och dra igång de här processerna när beslut kommer därifrån. Vi vill inte försinka processen, säger biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti.

Att frågan om rivningen av stugbyarna aktualiserades först nu och inte tillsammans med att man ansökte om rivningslov för övriga byggnader förklarar kommunen med att man inte bestämt hur försäljningen av stugorna skulle gå till. Nu finns beslut om att sälja alla stugor vid samma tidpunkt och därmed väljer man att gå vidare.

De övriga rivningsloven ligger just nu för prövning i domstol. Varför väljer ni att gå vidare med de här byggloven när ni ännu inte fått besked därifrån?

– Oavsett vad som händer gällande Lalandia så behöver vi agera när det gäller Folkets Park och byggnaderna där. Det är en stor kostnad för oss att ha dem tomma och det finns ingen politisk inriktning att vi skulle bevara dem, säger Jimmy Szigeti och fortsätter:

 – Dessutom behöver vi se till så att det inte blir tillhåll. Det finns en risk för det och vi har ett ansvar för att trygga säkerheten i de här områdena.

Enligt Jimmy Szigeti har Folkets Park inte blivit ett sådana problemområde som exempelvis Råssnässkolan varit vad gäller skadegörelse. Men enligt honom finns det sådana tendenser. Därför menar han att rivningen är motiverad också ur säkerhetssynpunkt.

– Vi har behövt fixa en del staket vid Folkets Park och det finns en säkerhetsaspekt. Det är ju vatten i badet vilket vi måste ha för att bassängen inte ska sprängas av trycket från marken omkring. Men det innebär ju samtidigt en risk, säger han.

Karta: Wetternbyn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!