Då flyttar hyresgästerna in i nya huset

Efter en totalt sett ganska lång process står nu det första av de två nya husen i Råssnäs färdigt. Redan den här veckan påbörjas inflyttningen.

Nu är det första av de två nya husen i Råssnäs klart.

Nu är det första av de två nya husen i Råssnäs klart.

Foto: Victor Berlin

Motala2023-11-30 16:06

I april i fjol togs det första spadtaget för bostadsprojektet - då var planen att de två husen skulle stå färdiga i mars 2023. Så blev det som bekant inte. Samhällsbyggnadsbolagets dåvarande entreprenör gick i konkurs och bygget avbröts tillfälligt. Istället anlitades Gärahovsbygg AB, som snart är helt klara med de bägge husen. Det första är färdigt.  

– Vi hade besiktning här i förra veckan, säger Linus Broaar, platschef Gärahovs Bygg, och berättar att de nu jobbat med att rätta till besiktningspunkter och att färdigställa.  

Det som rättas till är småskador, bättringsmålning och dylikt, förklarar han. 

– Men inget stort.  

 Broaar tycker att bygget har rullat på sedan september, då vi besökte arbetsplatsen senast. 

– Sista månaden har varit att köra i gång ventilation, värme och såna saker. 

Under fredagen får de nya hyresgästerna flytta in i huset. 

undefined
För Linus Broaar, platschef Gärahovs Bygg blev det ett annorlunda husbygge mot vad han är van vid. "Det har varit lärorikt för allihopa tror jag. Vi är inte jättevana vid volymelement", säger han.

Som vi tidigare berättat skulle bägge husen egentligen blivit klara samtidigt, men hus nummer två är försenat. Dels på grund av sommarens regn, men också på grund av materialbrist som entreprenören fick under semestern. Inflyttningen till hus två är planerad till första februari.    

Att byggprojektet nästan är helt klart tycker Linus Broaar känns bra. Han konstaterar att det har varit lärorikt. 

– För allihopa tror jag.   

I och med att husen har byggts med volymelement, färdiga enheter som ställs på varandra, så har arbetssättet och logistiken skiljt sig mot vad han är van vid. Bland annat har de fått fraktar in och förvarar byggmaterial på annat sätt. Till exempel: I vanliga fall brukar de kunna lasta in gips, klinker, målarfärg, och så vidare till varje våning från en utvändig bygghiss. Så har de inte kunnat jobba här.  

– Allt ska tas genom entrén och upp genom huset. Det är jättestor utmaning, säger Broaar.    

undefined
Nu är det första av de två nya husen i Råssnäs klart.

Enligt Mattias Monbäck, byggchef på SBB, har uthyrningen av lägenheterna gått bra. 26 av totalt 39 lägenheter i det första huset har hyrts ut, än så länge.    

– Vi har också börjat hyra ut lite lägenheter i hus två. Där ligger vi lite tidigare i uthyrningsprocessen. Vi hade en visningskväll som var väldigt välbesökt för en och en halv månad sen. Vi räknade inte exakt, men vi hade kanske minst 300 besökare, säger han.  

Klockan är bara strax innan 1 men novembersolen står, i vanlig ordning, redan lågt när den lyser in i det nya köket.
Klockan är bara strax innan 1 men novembersolen står, i vanlig ordning, redan lågt när den lyser in i det nya köket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!