Ödeshög firar Hellsing på barnboksveckan

Krakel Spektakel-författaren Lennart Hellsing skulle ha fyllt 100 i år. Det firar Ödeshögs bibliotek med utställning och ordjakt.

Christina Carlstedt åker runt på förskolor och läser högt ur Lennart Hellsings böcker.

Christina Carlstedt åker runt på förskolor och läser högt ur Lennart Hellsings böcker.

Foto: Fredrik Palmqvist

Ödeshögs kommun2019-11-12 22:00

"Krakel Spektakel, kusin Vitamin, hängde och slängde uti en gardin." För de som inte kan Lennart Hellsing vid namn känner de flesta säkert till hans säregna rim. På kommunbiblioteket i Ödeshög är det i år dags för nästa generation att bekanta sig med Hellsings fantasifoster.

— Villekullas förskola har byggt Krakel Spektakels godisbutik som står här i biblioteket. Och Bäckalyckans förskola har ritat bilder till dikterna om kungens våfflor, säger Christina Carlstedt, barnboksbibliotikare på Ödeshögs bibliotek.

Varje år arrangeras barnboksveckan på bibliotek runtom i landet, och länet. I år inspireras veckan i Ödeshögs bibliotek av Lennart Hellsing som skulle ha fyllt 100 år. Under 65 år skrev författaren från Fagerstad både dikter och böcker - ofta med rimmande karaktärer som Bagar Bengtsson, Krakel Spektakel, Kusin Vitamin och Opsis Kalopsis.

— Barnen känner inte riktigt till Hellsing idag men när man börjar läsa så har en del hört Krakel Spektakel i alla fall, säger Christina Carlstedt.

Utöver utställningen blir barnen bjudna på fler spektakel under veckan. Christina Carlstedt har åkt runt och högläst ur Hellsing-böcker på förskolorna.

— Det är kul och jag behöver knappt ändra något i texterna. Det är att ändra "fem öre" till "fem kronor" ungefär. Och så är väl Bagar Bengtsson rätt hemsk i slutet, säger hon.

Barnboksveckan avslutas på fredag med bokstavsjakt på biblioteket, för Papegojan Dinkeli dunkeli doja har gömt Lennart Hellsings bokstäver.

Thea och Noel var på besök i biblioteket tillsammans med mamma Josefine.
Thea och Noel var på besök i biblioteket tillsammans med mamma Josefine.
Karta: Ödeshögs kommunbibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!