SĂ„ jobbar skolorna med insparken

Fadderutbildningar och förÀldramöten. SÄ jobbar skolorna med insparken, bÄde inför och under veckorna nÀr de nya eleverna börjar.

Inga faddrar pÄ Anders Ljungstedts gymnasium.

Inga faddrar pÄ Anders Ljungstedts gymnasium.

Foto: Pelle Johansson

Linköpings kommun2019-09-14 08:00

Berzeliusskolan har en ledningsgrupp med fem faddrar varje Är som föreslÄr och vÀljer ut resterande faddrar. Skolan har kontinuerliga samtal med dem om förhÄllningsregler som Àr tydliga om att det inte ska förekomma krÀnkningar, alkohol, droger och att allt bygger pÄ frivillighet.

– Jag skulle sĂ€ga att det Ă€r en tioĂ„rig process. Innan dess var det inte ett dugg bĂ€ttre hĂ€r Ă€n pĂ„ nĂ„got annat stĂ€lle. Vi har jobbat kontinuerligt. Om ettorna som Ă€r med pĂ„ insparken bara har positiva upplevelser sĂ„ Ă€r det större sannolikhet att de ocksĂ„ gör insparken pĂ„ ett bĂ€ttre sĂ€tt, sĂ€ger Marcus LindĂ©n, rektor pĂ„ naturvetenskapliga programmet.

PĂ„ Anders Ljungstedts gymnasium har man valt att inte ha nĂ„gra faddrar. I stĂ€llet har elever och elevhĂ€lsan arbetat fram ett upplĂ€gg med aktiviteter som hĂ„lls under skoltid. 

Dagen innan skolan börjar kommer de nya eleverna och deras förĂ€ldrar till skolan för att fĂ„ information av polis och fĂ€ltare om hur det Ă€r bra att som elev bete sig under insparken. Och vad förĂ€ldrarna har för ansvar. 

– Vi förutsĂ€tter och utgĂ„r frĂ„n att det inte ska vara kvĂ€llsaktiviteter. Men vi vet ju att de förekommer, sĂ„ vi har valt att befinna oss och ha bemanning pĂ„ stan för att det ska finnas vuxna dĂ€r. Vi har representation frĂ„n skolledningen, elevhĂ€lsan och lĂ€rare ute pĂ„ stan, sĂ€ger Linda Tengel, rektor pĂ„ byggprogrammet.

Vi har Ă€ven sökt Folkungaskolan, Birgittaskolan och Vreta utbildningscentrum men inte fĂ„tt nĂ„got svar. 

undefined
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!