Stångåstaden köpte tavla för en miljon

Stångåstaden har köpt en kungatavla för en miljon kronor. Affären mötte protester i styrelsen.

"Det är en kulturgärning att se till att tavlan blir kvar på Lambohovs säteri", tycker Gunnar Elfström.

"Det är en kulturgärning att se till att tavlan blir kvar på Lambohovs säteri", tycker Gunnar Elfström.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-09-22 10:00

Den omstridda tavlan är målad av Lorens Pasch den yngre och föreställer Gustav III. Kungen skänkte tavlan till Fredrik Carl Sinclair på Lambohovs säteri 1772 och där har den hängt alltsedan dess.

Det kommunala bolaget Kulturfastigheter äger numera säteriet och dess ledning anser att det är viktigt att tavlan får vara kvar. Därför köptes den loss från säteriets förra ägare för en miljon kronor.

Eftersom det var en så ovanlig affär togs beslut i Kulturfastigheters moderbolag, Stångåstaden. Där valde Jan Österlind, Kent Waltersson och Anna Larsson att anmäla avvikande mening, som det heter i bolagssammanhang.

– Jag anser inte att beslutet är förenligt med bolagsordningen och det är dessutom olämpligt. Stångåstaden är ett fastighetsbolag och ska inte investera i lösöre. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Jan Österlind (S), som är vice ordförande och har suttit i styrelsen i nästan 30 år.

Ordföranden Astrid Brissman (M) håller inte med.

– Kulturfastigheter har ju ett uppdrag att bevara kulturfastigheter med tillhörande inventarier. Den här målningen tillhör säteriet och är en väldigt viktig pusselbit i dess historia, säger hon.

Den förre stadsantikvarien Gunnar Elfström anser att köpet är en kulturgärning.

– Tavlan är en central del i berättelsen om Lambohov. Den visar tydligt kopplingen till kungahuset och förklarar varför herrgårdens interiörer är så högklassiga. Dessutom är ramen utformad av Jean Eric Rehn, arkitekten som ritade byggnaderna och snickerierna, säger han.

Lars-Ove Östensson, chef för konsthallen Passagen, instämmer.

– Det här är en tavla som skulle kunna ha en hedersplats på Nationalmuseum – där det för övrigt hänger en replik av den. Men den här tavlan har en väldigt tydlig koppling till Lambohovs säteri och enligt mening är det absolut där den ska hänga, säger han.

Kulturfastigheters vd Simon Helmér räknar inte med att tavelköpet ska belasta bolagets ekonomi på längre sikt.

– Vi har diskuterat frågan med Westman Wernerska stiftelsen och vi känner oss trygga i att vi kommer att få bidrag därifrån. Men de har inte nästa utdelning förrän 2023, säger Helmér.

Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist anser inte att tavelköpet på något sätt riskerar att drabba företagets hyresgäster.

– Även om Westman Wernerska mot förmodan skulle avslå vår ansökan så har vi ju tavlan kvar och den har ett värde, säger han.

"Tavlan på Gustav III är viktig för att berätta Lambohovs historia", säger Gunnar Elfström.
"Tavlan på Gustav III är viktig för att berätta Lambohovs historia", säger Gunnar Elfström.
Karta: Lambohovs säteri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!