Simning i kanalen med naturliga hinder

För tredje gången ordnades swim-climb genom Bergs slussar. Med strålande sensommarväder blev det en publikfest.

Tufft är bara förnamnet. Uppför 13 slussportar där vattnet forsar mot klättrarna, och 900 meter simning innan de når målet.

Tufft är bara förnamnet. Uppför 13 slussportar där vattnet forsar mot klättrarna, och 900 meter simning innan de når målet.

Foto: Sune Johansson

Linköpings kommun2019-09-21 21:00

200 anmälda är rekord, enligt tävlingsledaren Jonas Colting från Red Bull neptune steps. Av dem tävlade ungefär 160 i dam- eller herrklassen. De 15 bästa kom till finalheaten.

Dessutom ordnades en stafett med mixade lag om tre personer som simmade och klättrade var sin delsträcka. 15 lag ställde upp. Sista sträckan, ovanför gästhamnen, i det sista laget i mål var Ronny Österberg från Linköping.

– Jag tänkte att får vi ihop ett lag med mina arbetskamrater på Ica Strömmen i Norrköping så måste man ju ställa upp. Det var i juni, och sedan har man ju inte tränat nåt förrän nu, säger Ronny och erkänner att det var kämpigare än han trott att det skulle vara.

Han var helt slut när han som siste man segade sig upp på målplattan.

– Det jobbigaste var att komma upp för slussporten med repet, men nu känns det skönt, säger han och ler lyckligt.

Mycket publik hade tagit sig till Berg, många njöt i gröngräset som om det varit mitt i sommaren. Andra hade fullt sjå med att hinna springa uppför slussbackarna för att se hela loppen. Simmarna njöt kanske inte så i det 13-gradiga vattnet och av vattnet som forsade mot dem när de med repstege, klätterväggsklumpar eller rep skulle ta sig upp. Totalt är banan 900 meter simning och 28,8 meter klättring. Först de åtta portarna i Carl Johans slussar och sedan fem portar upp till målet vid Kanalkrogen.

Damklassen vanns av Hilda Linné, Linköping, på 18.12. Etta i herrklassen blev landslagssimmaren Simon Sjödin, 13.29, som sammanfattade loppet med orden "Kul men vidrigt".

Det nästan kokade i Roxens vatten när damfinalen startade. Linköpings Hilda Linné tog hem loppet.
Det nästan kokade i Roxens vatten när damfinalen startade. Linköpings Hilda Linné tog hem loppet.
Karta: Bergs slussar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!