Saab tar hem finsk miljardorder

Saab har tagit hem en order från Finland som är värd drygt 4,4 miljarder kronor. Företaget ska leverera ledningssystem.

Finlands nya örlogsfartyg i Pohjanmaa-klassen kommer att utrustas med system från Saab.

Finlands nya örlogsfartyg i Pohjanmaa-klassen kommer att utrustas med system från Saab.

Foto: Saab

Linköpings kommun2019-09-19 13:26

På torsdagen beslutade den finska regeringen att välja Saab som leverantör av ledningssystem och systemintegration till den finska marinens nya fartyg i den så kallade Pohjanmaa-klassen. 

Enligt det finska försvarsministeriet kommer ett kontrakt undertecknas med Saab den 26 september. Ordern uppges vara värd 412 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 4,4 miljarder kronor.  

–  Det här beskedet är en viktig milstolpe i Saabs relation med Finland och vi ser emot att fortsätta stötta den finska marinens förmågor, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance, i en kommentar. 

Finland står i begrepp att skaffa fyra nya korvetter i Pohjanmaa-klassen. Örlogsfartygen kommer att utrustas med Saabs ledningssystem 9LV Combat Management System samt relaterade sensorer och andra system. 

Enligt Saab har samtliga fartyg i den finska marinen minst ett system från Saab ombord. 

Den svenska försvarskoncernen hoppas på fler beställningar från Finland i framtiden. Saab har lämnat ett erbjudande om att sälja 64 Gripen-plan  – 52 ensitsiga och 12 dubbelsitsiga –   till grannlandet. Saab vill även sälja spaningsflygplanet Global Eye till Finland. 

Finland förväntas ta ett beslut i frågan under 2021. Nyhetsbyrån Reuters har tidigare uppskattat att en finländsk beställning av stridsflygplan är värd upp till 100 miljarder svenska kronor. Finland väljer mellan Gripen, Eurofighter, F-35 samt F-18. 

Finland skaffar fyra korvetter i Pohjanmaa-klassen.
Finland skaffar fyra korvetter i Pohjanmaa-klassen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!