Niklas Borg: "Ingen direkt överraskning"

Kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M) menar att det inte är någon större skräll att Klas Ahlberg lämnar SD. "Jag är inte förvånad", säger han.

Kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M) menar att det inte var någon större skräll att Klas Ahlberg lämnar Sverigedemokraterna.

Kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M) menar att det inte var någon större skräll att Klas Ahlberg lämnar Sverigedemokraterna.

Foto: Ulrik Svedin

Linköpings kommun2019-09-18 22:34

Under onsdagskvällen nåddes Niklas Borg av nyheten att SD:s förra gruppledare, Klas Ahlberg, väljer att lämna Sverigedemokraterna men att han kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige.

– Det var väl ingen direkt överraskning, men vad som ligger bakom beslutet har jag svårt att kommentera.

Niklas Borg utesluter nu inte att den politiska kartan i Linköping delvis kommer att ritas om, åtminstone när det gäller ärenden som måste behandlas av kommunfullmäktige.

– Där saknar vi i Alliansen ett mandat för att få majoritet. I övrigt ser jag inte att någonting kommer att förändras. Varken i nämnderna eller i kommunstyrelsen.

Elias Aguirre, (S) kommunalråd i opposition, menar att Klas Ahlbergs avhopp inte var en högoddsare.

– Det var överraskande och samtidigt inte överraskande. Det är inte ovanligt att SD - anhängare lämnar kaos och tomma platser efter sig lite varstans i Sverige.

Elias Aguirre anser att SD centralt borde se över hur deras lokala politiker beter sig, men tror inte att man från ansvarigt håll tänker sätta ned några fötter i det aktuella fallet.

– Hittills har man låtit sin partimedlemmar agera på ett oansvarigt sätt och vi kan förmodligen inte förvänta oss att det blir någon ändring på den punkten nu heller.

Jan Svensson, SD:s ordförande i Östergötland förstår inte Elias Aguirres resonemang.

– Vi kan inte hjälpa att vissa av våra företrädare väljer att lämna partiet. Det skulle vara närmast diktatoriskt att ens försöka förhindra någon att göra det.

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!