Linköpingsborna har dåligt toalettvett

I snitt rensas cirka 1,9 kilogram skräp per person och år bort från avloppsreningsverket i Linköping. Det är 50 procent mer än i storstäder.

Linköpingsborna spolar ner betydligt mer skräp i toaletterna än Malmöiter, Stockholmare och Göteborgare.

Linköpingsborna spolar ner betydligt mer skräp i toaletterna än Malmöiter, Stockholmare och Göteborgare.

Foto: Tekniska verken

Linköpings kommun2019-11-20 17:00

Linköpingsborna spolade ned 253 ton skräp i toaletterna under förra året. Det är sjunde året i rad som Tekniska verken mäter och offentliggör toalettskräp-uppgifterna, för att både uppmärksamma FN:s internationella världstoalettdag och öka Linköpingsbornas medvetenhet om toalettvett. 

–  Det tål att upprepas varje år är att vi behöver bli bättre på att spola ner rätt saker. Det är bara kiss, bajs och toapapper som hör hemma i toaletten. Men varje år hittas allt i från hushållspapper och våtservetter till tops, bomullsrondeller, plastbitar, snus och tandtrådsbyglar som spolas ner i avloppet, säger Jenny Nordenberg, avdelningschef för Process och miljö på Tekniska verken.

Linköpingsbornas nerspolade skräp orsakar problem: stopp i ledningar och pumpar, översvämningar med efterföljande utsläpp av orenat avloppsvatten till vattendrag och en stor mängd avfall. Men det är inte allt.

– Snus innehåller till exempel tungmetaller som inte kan renas bort i reningsverket och därför hamnar i våra vattendrag. Hushållspapper, tops och tandtrådsbyglar fastnar i ledningarna och ställer till stora problem. Tekniska verkens personal måste rycka ut minst ett par gånger i veckan för att åtgärda problemen, säger Jenny Nordenberg, 

Linköpingsborna har bättrat sig jämfört med 2012 när Tekniska verken införde de här mätningarna. Då spolades 359 ton skräp ned i toaletterna. Sedan dess har skräpmängden kontinuerligt minskat samtidigt som staden har vuxit och flera anslutit sig till Tekniska verken.    

– Det är positivt. En bidragande orsak till det är Tekniska verkens olika kampanjer.  Vi bjuder också varje år tredjeklassare på besök och de får lära sig vad man får spola ner i toalettstolen. 

Trots bättringen under de senaste åtta åren ligger Linköpingsborna risigt till jämfört med Stockholmare, Göterborgare och Malmöiter.  Enligt Svenskt vattens undersökning–  genomfört av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov år 2017 – rensas bort i snitt 1,3 kg skräp per person och år från reningsverken i Malmö, Göteborg och Stockholm.

– Det finns potential att Linköpingsborna kan bli bättre på att inte spola ner fel saker i toaletten. Frågar man alla tredjeklassare som har besökt vårt ”Bosse och Betta” på Tekniska verken i Linköping vad man får spola ner i toalettstolen, kommer man höra ett rungande: kiss, bajs och toapapper, säger Jenny Nordenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!