Linköpingsbon krävs på nio miljoner

Agenten är lika lurad som alla andra. Det menar advokaten som företräder den agent som krävs på nio miljoner.

Linköpingsbon krävs på nio miljoner kronor av konkursförvaltaren.

Linköpingsbon krävs på nio miljoner kronor av konkursförvaltaren.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköpings kommun2019-11-23 10:01

I sina stämningsansökningar har konkursförvaltaren avgränsat antalet till 32 stycken där han tror sig kunna återvinna pengar, varav tre mål rör östgötar.

Den man från Linköping som krävs på störst belopp skrev på ett agentavtal i januari 2017. Konkursförvaltaren menar bland annat att köpen har gynnat mannen mer än andra borgenärer och att de har ökat Timeless skulder. Enligt konkursförvaltaren var företaget redan bankrutt, alternativt blev det, när provisionen till agenten betalades ut – något mannen borde ha känt till. Därför kräver konkursförvaltaren honom, och ett av hans företag som dock inte är verksamt i konstbranschen, på närmare nio miljoner.

Gustav Sandberg är advokat och företräder mannen. 

– Vi bestrider kraven och det de gör gällande. Min klient är lika lurad som alla andra. Han har själv investerat och förlorat stora summor och det hade han aldrig gjort om han inte trodde att det var en fungerande verksamhet. 

Vad fick honom att tro på det här affärsupplägget?

– Det här upplägget beskrevs på ett mycket trovärdigt sätt för min klient. En stor del av verksamheten skedde utomlands och folk som har varit inblandade har inte insett omfattningen.

Kände han till att konstverken var kraftigt övervärderade?

– Nej, inte på det sätt som konkursförvaltaren påstår. 

I en mejlkonversation med en annan agent får mannen kännedom om att ett konstverk är övervärderat.

– Jag har sett mejlet. Men det har funnits förklaringar till priset. 

Agenten säger, när vi pratar med honom, att han var i kontakt med konstnärerna som sa att priserna på konstverken var rimliga. Enligt honom kunde Joanna Segelström förklara det höga priset med att en kund skulle köpa verket för ännu mer. Mannen fick även se ett kontrakt med en fastighetsmogul i USA.

I agentavtalet står det att mannen fick 35-37 procent provision på varje ny kunds affär. Mannen säger att han inte ensam fick den procentsatsen. Procenten skulle fördelas på kunden, samt underagenterna som arbetade för mannen. I slutändan säger han sig ha fått ut mellan 5 och 30 procent. När han själv var kund fick han mer, när han agerade agent mindre. 

Gustav Sandberg poängterar att stämningsansökan är inskickad, men att den ännu inte är utfärdad.

– Konkursförvaltaren har bett att tingsrätterna ska vänta med att utfärda den. Just nu för jag en dialog med konkursförvaltaren. Det skulle kunna bli så att vi får till en överenskommelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!