Kvinna nekas assistans för sminkning

En kvinna från Linköping begärde personlig assistans för att kunna sminka sig. Men nu slår Högsta förvaltningsdomstolen fast att sminkning inte är ett grundläggande behov.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen är inte sminkning ett grundläggande behov som ger rätt till assistensersättning.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen är inte sminkning ett grundläggande behov som ger rätt till assistensersättning.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Linköping2019-12-04 14:55

Flera myndigheter och domstolar har redan prövat frågan om huruvida sminkning är ett sådant basalt behov som ingår i det grundläggande behovet personlig hygien. Till skillnad från förvaltningsrätten ansåg inte kammarrätten att sminkning är ett sådant basalt behov. 

Linköpingskvinnan har en cp-skada som gör att hon inte klarar av finmotoriska rörelser, som att sminka sig. 

– Jag förstår att det kan verka banalt, men för mig handlar det inte om att vara snygg utan om att känna mig som mig själv. Jag tycker att det borde vara ett grundläggande behov att få bestämma själv, men bara för att jag sitter i rullstol bestämmer andra åt mig om jag har den rätten, sade kvinnan i en intervju med oss tidigare i år.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen prövat fråga. För att kvinnan ska få rätt till personlig assistans som överstiger 20 timmar i veckan krävs att behovet av hjälp med sminkning ryms inom det grundläggande behovet personlig hygien. Högsta förvaltningsdomstolen noterar att begreppet personlig hygien inte närmare kommenteras i lagens förarbeten.

Domstolen framhåller dock att den normalspråkliga innebörden av begreppet hygien är att det "avser åtgärder för avlägsnande av smuts och ohälsosamma ämnen från människans omgivning eller från människan själv."  Enligt domstolen kan inte sminkning anses innefattas i det grundläggande behovet personlig hygien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!