KLART: Då börjar elcyklarna rulla

Efter förseningar och finansieringsfrågetecken är datumet spikat för när en av Sveriges största elcykelpooler öppnar.

Flera laddningstationer har byggts upp runt om i Linköping. Från och med den 24:e september ska de kunna användas

Flera laddningstationer har byggts upp runt om i Linköping. Från och med den 24:e september ska de kunna användas

Foto: Ulrik Svedin

Linköpings kommun2019-09-20 18:30

Från och med tisdagen den 24 september är det möjligt att se en ökad mängd elcyklister i Linköping. Efter lunchtid på tisdagen är det nämligen dags för företaget Linbike att rulla ut sina elcyklar för allmänheten. Det var inte självklart att det kommunala projektet skulle gå i mål.
 

– Alliansen var kritisk till satsningen redan under den förra mandatperioden. Vi insåg dock att det skulle uppstå för stora kostnader av att avmontera projektet efter att vi kommit till makten, säger Muharrem Demirok (C).

Alliansens lösning blev att driften av elcykelpoolen skulle finansieras via reklam och hyresavgifter, istället för med skattemedel. I förra veckan skrev vi att företaget Voi, som hyr ut elsparkcyklar, kan vara på väg att etablera sig i Linköping. Demirok tror inte att de båda satsningarna kommer att påverka varandra.

– Elcykeln och elsparkcykeln har olika målgrupper samt olika funktioner. Elcykeln fungerar bättre på längre sträckor medan elsparkcykeln kan underlätta kortare sträckor.

Någon som är glad att elcyklarna snart rullar ut är Rebecka Hovenberg (MP), som var en av de drivande bakom satsningen under förra mandatperioden.

– Det känns roligt att det blir av. Jag tror att det kommer vara ett viktigt tillskott till att ställa om Linköping mot en mer hållbar trafik. 

Hovenberg tycker att Alliansens kritik mot den tänkta finansieringen av elcykelprojektet har varit ett missförtstånd.

– Vi var från början tydliga med att projektet skulle drivas med en extern finansiering. 

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!