Industrins stora revolution i fokus

Ett paradigmskifte sker just nu inom svensk industri med effektivare produktion och högre kvalitet som följd. På Ericsson Developer's conference under torsdagen diskuterades branschens framtid.

"5G ställer krav på att vi är fler i branschen som samverkar för att nå en gemensam innovation. Det är en spännande tid", säger Elisabeth Sjöstrand på Ericsson.

"5G ställer krav på att vi är fler i branschen som samverkar för att nå en gemensam innovation. Det är en spännande tid", säger Elisabeth Sjöstrand på Ericsson.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköpings kommun2019-09-19 18:30

Konferensen hölls samtidigt på ett 50-tal platser i välden. I Linköping var ämnet "Industry 4.0". Fjärde industriella revolutionen består av en mängd olika teknologier och innovationer. Efter de tidigare revolutionerna – ångmaskinen, elektriciteten och elektroniken – så är industrin nu på väg in i en ny era där allt i produktionskedjan är uppkopplat. 5G är en betydelsefull del i den smarta industrin.

– 5G innebär en fundamental förändring, och är så mycket mer än bara mobilt bredband. Man kan se 5G som en verktygslåda där verktygen kan anpassas för specifika behov som olika industrier och företag kan ha. Ericsson har infrastrukturen och möjligheterna att samarbeta med andra företag är enorm. Dagens konferens är ett sätt att få insikt i vad andra företag gör på området, och hur vi eventuellt kan samarbeta, säger Elisabeth Sjöstrand, projektledare för konferensen och en av utvecklingscheferna på Ericsson.

Pål Frenger, forskare, arbetar med nästa generations mobilsystem och visar hur framtidens basstationer, alltså den fasta enhet mobilen "pratar" med, kan se ut. Genom att placera stationen i en tejpremsa eller golvmatta kommer den riktigt nära mobilen.

– Det kan till exempel bli användbart vid kultursevärdheter där vi inte kan sätta upp stationer av estetiska skäl. Som bonus får mobilen långt längre batteritid, eftersom den inte behöver jobba så hårt för att nå stationen, säger han.

Karta: Ericsson AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!