Gymnasielever i traktorparad till stan

Vad hitta på när det finns för lite att göra? Edvin Hilbrand på Vretagymansiet funderade. Och fixade till en traktorparad till stan.

Edvin Hilbrand var den som drog igång idén med en traktorparad från Ljungsbro till Linköping. "Men jag har hämtat inspiration från liknande arrangemang i Skåne", säger han.

Edvin Hilbrand var den som drog igång idén med en traktorparad från Ljungsbro till Linköping. "Men jag har hämtat inspiration från liknande arrangemang i Skåne", säger han.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2019-11-20 20:16

Det är eleverna som pluggar på  Vretagymansiet utanför Ljungsbro som under veckan varvat upp motorerna ordentligt, bokstavligt talat.

Traktormotorerna.

Varför undrar ni, kanske?

Edvin Hilbrand som läser maskinprogrammet, andra året, ge svaret på frågan:

– Det finns inte så mycket att ta sig för när lektionerna är slut. Timmarna på kvällarna segar sig fram. Många sitter bara och väntar på att nästa dag ska starta. Dödtid, helt enkelt.

Så vad göra?

Jo, samla ihop ett gäng traktorintresserade kompisar på skolan och sy ihop ett paket med olika aktiviteter som avlöser varandra med några dagars mellanrum.

I måndags stundade rengöring av fordonen i skolans tvätthall. Tidsåtgång, cirka tre timmar.

I tisdags var det dags för allmänt häng på parkeringen utanför skolan där samtliga ekipage ställdes upp snyggt och prydligt.

Och så, under onsdagskvällen, veckans kanske stora höjdpunkt med en traktorparad från skolan till Linköping.

Omkring 30 fordon brummade iväg vid klockan 18 för att ta Bergsvägen in till Tornby.

– Vi kör några varv där inne och återsamlas på parkeringen utanför Biltema. Sedan kör vi tillbaka till skolan, via Ledbergsvägen. Vi räknar med att vara på rull i cirka två timmar totalt, säger Edvin Hilbrand.

Han betonar att han varit i kontakt med polisen och fått klartecken till att genomföra paraden.

– Bara vi inte kör omkring på gatorna inne i stan. Och det tänker vi inte göra. Och vi kommer att hålla en lucka mellan traktorerna på 15-20 meter så att bilisterna får en möjlighet att ta sig förbi. Vi vill inte reta upp någon genom att skapa en massa långa köer.

Edvin Hilbrand kan tänka sig att arbeta inom jordbruket när han är klar med studierna, berättar han.

Men inte med klassisk djurhållning, utan något som mer riktar sig mot den utbildning han satsat på. 

– Kanske på en maskinstation. Vi har en sådan i Väderstad, på pappas släktsida. Men man vet aldrig. Det kan hända mycket. En sak är dock säker. Mitt intresse för traktorer har jag haft sen barnsben och det kommer aldrig att lämna mig.

Nu hoppas Hilbrand att traktorparaden kan bli ett årligt återkommande arrangemang.

– Om vi sköter den här premiären på ett bra sätt finns alla förutsättningar att vi kör även nästa år, säger han.

På torsdag avslutar eleverna kvällsaktiviteterna med en gemensam grillafton.

Karta: Vretagymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!