Fredspristagare besöker Linköping

Han är välkänd för att ha hjälpt tusentals våldtagna kvinnor i östra Kongo. På måndag besöker fredspristagaren Doktor Denis Mukwege Linköping.

Doktor Denis Mukwege besöker Linköping på måndag 21 oktober.

Doktor Denis Mukwege besöker Linköping på måndag 21 oktober.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Linköpings kommun2019-10-16 08:00

Doktor Denis Mukwege är kongolesisk chefskirurg, specialiserad inom gynekologi, och grundare till Panzisjukhuset i östra delen av Demokratiska republiken Kongo. Han har hjälpt tusentals kvinnor och flickor som utsatts för sexuellt våld i kriget. 2018 tilldelades Mukwege Nobels fredspris tillsammans med Nadia Murad för sitt arbete mot sexualiserat våld som krigföring. Det är Pingstkyrkan och ideella föreningen MAF – som levererar flyghjälp för isolerade samhällen och transporterar hjälparbetare, läkare, mat och mediciner – som arrangerar besöket.

– Vi har länge jobbat tätt med Mukwege. Vi har försökt få hit honom i flera år, så det här känns väldigt roligt och stort, säger Marcus Sönnerbrandt, pastor & föreståndare Pingstkyrkan Linköping.

Tillsammans med Läkarmissionen var pingstkyrkan med och startade Panzisjukhuset på 90-talet. 

– Det var ett vågat beslut, många tyckte att det var en galen idé. Men sjukhuset har blivit en nyckel i fredsrörelsen i Kongo. Det är en brutal ondska som tar sig uttryck i landet, där man våldtar systematiskt för att slå sönder samhällen.

Mukwege ska besöka högisoleringsenheten på infektionskliniken på US och Linköpingsföretaget Mainbase ska visa sin drönare och hur den kan användas i hjälparbete. 

– Jag är stolt över att få visa vad Linköping kan hjälpa till med. Vi är en stad med mycket kunnande och avancerad teknik.

På måndagskvällen hålls en stor välgörenhetsgala i Cupolen där Mukwege ska tala. Galan är öppen för allmänheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!