Förkylningsbesvär var blodproppar

En tonårsflicka drabbades av blodproppar i lungorna – men det upptäckte inte personalen på en vårdcentralen. Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg en läkare och en sjuksköterska.

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar en läkare och en sjuksköterska för bristfällig medicinsk handläggning.

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar en läkare och en sjuksköterska för bristfällig medicinsk handläggning.

Foto: Claudio Bresciani/TT/Vilhelm Stokstad/TT

Linköpings kommun2019-12-03 22:10

Den 20 september i år besökte tonårsflickan en vårdcentral i Linköping. Anledningen var att hon hade smärtor i revben och nyckelben. Dessutom led hon av andfåddhet. Flickan hade nyligen varit förkyld och läkaren drog slutsatsen att besvären berodde på denna sjukdom. Någon mer fördjupad undersökning gjordes inte. 

Tonårsflickans besvär försvann dock inte. Den 11 oktober ringde flickans mamma till vårdcentralen och fick prata med en sjuksköterska som i sin tur pratade med läkaren. Mamman fick höra att flickan behövde vila. Samma dag besökte flickan akutmottagningen på sjukhuset och det konstaterades då att hon hade blodproppar i bägge lungorna. Hon fick stanna kvar på sjukhuset i två dagar. 

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar nu kritik mot både läkaren och sjuksköterskan på vårdcentralen. Enligt IVO ställde inte läkaren tillräckligt noggranna frågor om patientens sjukdomshistoria vid undersökningen den 20 september. Läkaren hade inte tillräcklig grund för sin bedömning att besvären var relaterade till förkylning. 

Läkaren och sjuksköterska kritiseras för bristfällig medicinsk handläggning då de inte bokade in ett nytt besök när mamman hörde av sig igen den 11 oktober. De övervägde inte, enligt IVO, om patienten kunde ha blodproppar i lungorna. Istället gav de lugnande besked och bedömde inte att det var aktuellt med röntgen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!