Föreningen har inga rutiner vid försäljning

Linköpings koloniträdgårdar vill inte svara på frågor kring Roger Larssons föräldrars arrende. Hur det generellt går till när en medlem vill sälja sin kolonilott har inte föreningen något svar på.

Arrendenämnden är inkopplad i tvisten mellan Linköpings koloniträdgårdar och Roger Larsson.

Arrendenämnden är inkopplad i tvisten mellan Linköpings koloniträdgårdar och Roger Larsson.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköpings kommun2019-09-20 06:00

När Roger Larssons föräldrar skulle sälja sin kolonistuga blev de ombedda av föreningen att skriva över arrendet, innan de hittat en köpare. Plötsligt har föräldrarna ingen rättighet till kolonilotten. Örjan Roos är kassör och sitter med i Linköpings koloniträdgårdars styrelse. 

Vad var skälet till att arrendet skrevs över före försäljning?

– Vi kan inte kommentera det här innan Arrendenämnden har sagt sitt.

Fast Arrendenämnden hindrar inte er att uttala er. 

– Nej, men vi väljer att inte kommentera det. Vi är inte överens med honom. 

Roger Larsson tror att ert agerande är personligt mot honom som person.

– Det finns ingen sanning i det.

Hur fungerar det när man vill sälja sin kolonistuga, rent generellt?

–  Det beror på fallet.

Finns det inga rutiner för hur det ska gå till?

– Under de 110 år som föreningen funnits har vi agerat olika och så kan vi ju inte ha det.

Så när arrendenämnden sagt sitt kommer ni att arbeta fram rutiner kring försäljning?

 –  Ja, det måste vi ju göra, säger Örjan Roos. 

Erik Ferlin är hyresråd på Arrendenämnden, som bland annat medlar i tvister mellan jordägare och arrendatorer. Han vill inte kommentera ett enskilt fall, men beskriver hur arrendeöverlåtelse vanligtvis går till. 

– En arrendator som vill sälja lägger ofta ut sitt objekt på marknaden, för att skaffa sig en uppfattning om prisläget, för att sedan lämna ett hembud till jordägaren. 

Hembud innebär att arrendatorn som huvudregel ska erbjuda jordägaren, i det här fallet Linköpings koloniträdgårdar, att ta tillbaka arrendestället mot skälig ersättning.  Om tomten innefattar en byggnad ska arrendatorn även erbjuda jordägaren att lösa in byggnaden. Jordägaren har sedan en månad på sig att accepter arrendatorns hembud. Om jordägaren inte har svarat har man som arrendator rätt att sälja till vem man vill – förutsatt att den som ska ta över är skötsam och har ordnad ekonomi.

–  I många fall överlåts arrenderätten genom försäljning. Men man kan överlåta arrenderätten utan köpeskilling. Men frågan är vad skälet är? Om det inte finns något skäl är det underligt. 

Att Roger Larsson nu ansökt om att Arrendenämnden ska medla i fallet hindrar inte parterna att lösa frågan på egen hand. 

– Många ärenden hos oss läggs ned för att parterna redan löst det sinsemellan utan vår hjälp, vilket vi ser som något positivt. 

Karta: Valla koloniområde
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!