Biljätte i Linköping bygger nya anläggningar

Hedin bil lämnar Stångebro och Porsche flyttar från Hackefors för att ta plats i två nya bilhallar i Mörtlösa. Satsningen landar på närmare 140 miljoner kronor.

Det blir två nya bilanläggningar i Mörtlösa, där Bilbörsen öppnade för en tid sedan, när Hedin bil lämnar Stångebro och Hackefors. Den sammanlagda ytan landar på cirka 9 000 kvadratmeter.

Det blir två nya bilanläggningar i Mörtlösa, där Bilbörsen öppnade för en tid sedan, när Hedin bil lämnar Stångebro och Hackefors. Den sammanlagda ytan landar på cirka 9 000 kvadratmeter.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköpings kommun2019-10-15 19:00

Det är fastighetsbolaget Balder som äger lokalerna i Stångebro där Hedin Helsingborg AB säljer Mercedes och fastigheten i Hackefors där Hedin Performance Car säljer Porsche. 

Nu kommer företagen, som båda ingår i koncernen I A Hedin bil AB, att flytta till Mörtlösa och bli granne med nybyggda Bilbörsen.

– Det blir två olika bilhallar i Mörtlösa. Den ena cirka 6 000 kvadratmeter stor där Mercedes tar plats och den andra omkring 3 000 kvadrat där Porsche kommer att flytta in. Vi har tittat på den här lösningen en längre tid och äntligen kommit fram till en uppgörelse, säger Fritz Persson, fastighetschef på Hedin bil.

Han ser nu ett större kluster av bilhandlare växa fram i Mörtlösa.

– Om alla planer går i lås kan det bli byggstart hösten 2020 och inflyttning antingen hösten 2021 eller våren 2022.

Det är en satsning i mångmiljonklassen som ligger framför biljätten. Balder kommer att bygga och stå som ägare och Hedin blir hyresgäst, uppger Fritz Persson.

– Anläggningen för Mercedes är kostnadsberäknad till cirka 90 miljoner kronor och den för Porsche omkring 45 miljoner, förklarar han och fortsätter:

– Porsche planerar att presentera ett nytt koncept för hur deras försäljningsställen kommer att se ut i framtiden. Den i Linköping är tänkt att bli företagets första i världen. Hur det kommer att se ut är inte riktigt klart ännu.

Uppgörelsen mellan Balder och Hedin ingår i en större affär där ett flertal olika aktörer har medverkat. 

Det kommunägda exploateringsbolaget Resmex har till exempel tecknat ett avtal med Balder om ett fastighetsköp som kommer att bidra till att Stångebro ändrar utformning och går från företagsområde till en mer innerstadslik karaktär med bostäder och kontor.

– En historisk dag. Det har tagit år av förhandlingar och diskussioner. Nu är vi äntligen framme vid slutmålet med påskrivna kontrakt, säger Johan Kristiansson, vd för Resmex som bland annat har i uppdrag att bevaka utvecklingen av framtidens Resecentrum och Ostlänken.

– Det här ligger i linje med hur de styrande i Linköpings kommun vill att stadskärnan ska utvecklas i framtiden. Fler bostäder och kontor på Stångebro där bilföretagen samlas en bit längre bort. Det är en situation som alla vinner på, säger Marcus Hansson, finanschef på Balder.

Mörtlösa växer och blir större när Hedin bil AB planerar för två nya bilanläggningar på området.
Mörtlösa växer och blir större när Hedin bil AB planerar för två nya bilanläggningar på området.
Karta: Mörtlösa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!