BĂ€ttre resultat i Ă„rets Pisa-rapport

Skolverket rapporterar högre provresultat, men minskad likvÀrdighet.

Det rĂ„der en oense inom kommunpolitiken kring om det fria skolvalet pĂ„verkar skolornas likvĂ€rdighet eller ej. PĂ„ bild: Elias Aguirre (S) & Erik Östman (M)

Det rĂ„der en oense inom kommunpolitiken kring om det fria skolvalet pĂ„verkar skolornas likvĂ€rdighet eller ej. PĂ„ bild: Elias Aguirre (S) & Erik Östman (M)

Foto: Annika Ekstedt / Åke Alvin / Hossein Salmanzadeh TT.

Linköpings kommun2019-12-03 17:21

Under tisdagen kom Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson med ett glÀdjande besked för den svenska skolan. Resultatet frÄn fjolÄrets Pisa-tester visar pÄ ett kunskapslyft bland landets 15-Äringar.

Sverige har sjunkit stadigt i de internationella Pisa-testerna under 2000-talet gentemot andra jÀmförbara lÀnder. Provresultatet frÄn 2012 visade en ny kunskapsbotten för den svenska skolan medan 2015 Ärs resultat visade ett trendbrott; för första gÄngen pÄ 2000-talet steg svenska skolelevers prestationer enligt Pisa-testet. Det resultat som Skolverket presenterade under tisdagen höjer visserligen landets kunskapsprestationer gentemot 2015 Ärs test, men det Àr ingen toppnotering för 2000-talet. FjolÄrets resultat hamnar pÄ liknande nivÄ som det svenska skolelever presterade i 2006 Ärs test.

Skolverkets generaldirektör pĂ„pekade att Ă€ven om provresultatet gĂ„tt upp i fjolĂ„rets prov sĂ„ kritiseras landets skolsystem för att brista i likvĂ€rdigheten, det vill sĂ€ga förutsĂ€ttningen för en rĂ€ttvis skola oavsett vart i landet man bor. Generaldirektören förklarade sjĂ€lv att det rĂ„der stor skillnad i resultaten bland olika elevgrupper och skolor i Sverige. 

Erik Östman (M) Ă€r ordförande i Linköping kommuns barn- och ungdomsnĂ€mnden och han glĂ€ds Ă„t Pisa-resultatet.
– Resultatet visar att skolan gĂ„r Ă„t rĂ€tt hĂ„ll och det Ă€r personalen inom verksamheten som möjliggjort det hĂ€r.  

Även barn- och ungdomsnĂ€mndens vice ordförande Elias Aguirre (S) Ă€r positiv till nyheten.
– Först och frĂ€mst vill jag ge en stor eloge till de som arbetar i skolan, bĂ„de lĂ€rare och annan skolpersonal.

Aguirre menar att den kritik som riktas mot det svenska skolsystemets likvÀrdighet bottnar i det som kallas för det fria skolvalet.

– Jag skulle vilja se ett mindre marknadstĂ€nk inom skolvĂ€rlden, att man slutar se elever som intĂ€kter. 

Östman resonerar annorlunda kring det fria skolvalet och menar att det inte Ă€r avgörande för skolkritiken.

– Det fria skolvalet Ă€r i grund och botten nĂ„got positivt. MĂ„let bör vara att alla skolor hĂ„ller en likvĂ€rdig utbildning och att de som stĂ„r inför ett skolval informeras pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. Hade vi haft systemet med att eleverna fick gĂ„ i den skola som ligger dem nĂ€rmast bostaden hade familjer sannolikt flyttat nĂ€rmare den skola de föredrar. 

PISA-testet Ă€r ett internationellt test som sedan 1990-talet prövat femtonĂ„ringar i lĂ€sförstĂ„else, mattematik och naturkunskap. 

Karta: Linköping
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!