Familjen lämnade stan för ett helt nytt liv på landet

Familjen Rudholm längtade bort från lägenheten i Linköping och satsade på ett nytt liv på gården i Ydre.

Familjen Rudholm väljer att vara tillsammans med varandra och djuren alla dagar i veckan.

Familjen Rudholm väljer att vara tillsammans med varandra och djuren alla dagar i veckan.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Linköping2024-02-29 18:00

Familjen Rudholm består av mamma Karin, pappa Mikael, nioårige Joakim och treåriga Maja. Karin är pastor till yrket, men just nu är hon föräldraledig. Mikael är konsult och jobbar som programmerare i Mjärdevi.

Numera bor familjen 15 kilometer utanför Österbymo på den lilla gården Bogölen. Hit flyttade de lagom till sonen Joakims skolstart, när pandemin pågick 2020.

– Vi hade letat aktivt under ett år, men priserna var alltför höga nära Linköping, så vi fick utöka sökområdet till Kinda och senare även Ydre, berättar Karin.

undefined
Maja och lammet Droppa har blivit fina vänner. Här är Droppa fyra dagar gammal och hon kom som en oväntad överraskning.

Bostadsannonsen hittade hon på Blocket och efter att ha åkt och tittat blev de förälskade i stället.

– Jag kände inte till södra Östergötland och slogs av allt det vackra med små sjöar.

Familjen gjorde sig redo att lämna lägenheten i Ullstämma i Linköping. Inför flytten letade de hantverkare eftersom de behövde ha en toalett till. En lokal snickare klämde in dem med hög prio i sitt schema. Det behövdes fler barnfamiljer i Ydre, menade han. 

Veckan efter att de skrivit på pappren fick de veta att familjen skulle växa, tre skulle bli fyra.

– Jag har bott i lägenhet hela livet, men bodde hela somrarna vid Vättern där farmor och farfar hade sommarstuga. Mina föräldrar har alltid varit friluftsintresserade, hållit på med scouting och plockat blåbär, säger Karin.

undefined
Joakim gillar silkeshöns och han passar gärna på att ta upp en höna i famnen.

Hon berättar även att hon varit djurtokig sedan hon var liten. Hon har haft både höns och får genom åren som varit inhysta hos andra. Mikael har bott i hus men inte på någon gård.

– Mickis ville bo i hus, så det pratade vi om. Han ville ha bostadsrätt men det ville inte jag. Jag började titta på hur jag skulle göra för att kunna ha höns. Då insåg jag att det var väldigt krångligt, så jag kände att vi inte kunde bo nånstans där vi inte kunde ha det, säger Karin.

Längtan och önskan att ha djur har alltid funnits där. Tre katter och en kanin flyttade med från Linköping. Och ett tag efter att familjen bosatt sig i Ydre föddes Maja.

undefined
Lilla geten Mumma är den gosigaste av dem alla. Hon är snabbt framme för en gosstund med Maja och pappa Mickis.

Karin minns att hon tyckte det var så härligt att börja bygga, fixa och gå ner till djuren för att ge dem mat på morgonen. 

– Visst är det mycket jobb, här finns det mer att göra än man hinner med och jag vill göra allt på en gång, säger Karin och skrattar.

Familjen har aldrig haft tv men ser gärna naturfilmer på datorn. Joakim rider på den lokala ridklubben och skulle gärna ha hästar. De har Klövsjöfår, afrikanska dvärggetter och flera sorters höns. De kallar sig dock inte självhushållare.

– Vi är vegetarianer, men vi äter ägg, säger Karin.

undefined
Djuren går på lösdrift och kan gå in i sitt stall när de vill. Getterna har fåren som närmsta grannar.

Bagglammen slaktas och köttet säljs och tackorna är hittills elva till antalet. En pensionerad tacka fick vara dagisfröken åt några bagglamm vilket resulterade i en överraskning. Nyligen stod det plötsligt ett litet lamm bredvid henne, som familjen gladeligen visar upp.

– Hälsovinsterna är många. Vi har lärt känna så bra människor, och jag har mindre ryggvärk. Vi odlar kravlöst för att det är roligt och satsar på sådant som barnen kan plocka. 110 pumpor blev det förra året som såldes på REKO-ringar runt om i trakterna. De trivdes fint på gödselstacken.

Vad har ni mött för utmaningar?

– Att bo på rullstensås och snöröjningen. Vi längtar efter en traktor! Vi har även valt rovdjursavvisande stängsel, men det tar tid att sätta upp då det måste handgrävas för varje stolpe.               

undefined
Hos familjen Rudholm finns flera sorters rashöns.
Tackor behöver också kärlek och bekräftelse.
Tackor behöver också kärlek och bekräftelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!