Högt tryck på campingarna runt Linköping

Det är liv och rörelse på campingarna runt Linköping. De utländska turisterna är tillbaka igen – och de svenskar som hittade till campinglivet under pandemin har inte övergett sina husvagnar.

Thomas och Therese Lindgren driver Strandbadens camping.

Thomas och Therese Lindgren driver Strandbadens camping.

Foto: Andreas Ekström

Linköping2022-07-28 17:00

– Det är fullt varje dag. 

Thomas Lindgren äger Strandbadets camping i Borensberg tillsammans med Therese Lindgren sedan 15 år tillbaka. Förra året var ett rekordår, berättar han. Och i år kommer det att bli rekord igen.

– Sedan pandemin har det gått mycket bättre.

Thomas berättar att det är mycket norrmän i år – förra året var de få, när karantänreglerna var strikta. I år är det även många tyskar på campingen och svenskarna fortsätter också att komma, särskilt nu under semesterveckorna. 

– Det är väl bra, vi bor ju ändå här så kan det lika gärna vara fullt, säger han och skrattar. 

Hasse Andersson, som äger Sandviks camping, har samma bild av årets säsong. 

– Det har varit jättebra, jag skulle gissa att vi ligger 15 procent över förra året och förra året var bra också. Stundtals har det varit överfullt och vi har nästan fått stapla på varandra. 

Han berättar att campingen har en fotbollsplan som de kan ta till om det blir fullt på de ordinarie platserna, och sedan midsommar har de ställt gäster därute nästan varje dag. 

Hela säsongen har campingen haft gott om tyska och holländska gäster – de brukar komma sent i vanliga fall, säger Hasse Andersson. Och de sista två veckorna har det varit väldigt mycket norrmän. 

– Det är mycket liv och rörelse. Förra veckan var det ju jättevackert väder också, då hade vi både campinggäster och badgäster.

Och samma trender som campingarna runt Linköping märkt av syns även nationellt. 2020 var ett tufft år när campingarna tappade en hel del, men förra året kom många svenskar tillbaka – och i år är det alltså tyskar och norrmän, båda stora målgrupper, som återvänder. 

Det ser väldigt positivt ut för svensk camping, säger Peter Jansson, tillförordnad vd för branschorganisationen SCR Svensk camping. 

– Det har varit bra beläggning hela juli månad och vi har även haft lite bra långhelger innan. 

Nu hoppas han även att trenden ska hålla i sig. 

– Det är många som investerat i husvagnar och husbilar, de vill gärna komma ut kommande år. Samtidigt investeras det mycket på campingplatser, vi hoppas kunna attrahera nya grupper. 

Peter Jansson påpekar också att campingen i Sverige har haft en positiv utveckling i många år, att 2020 var ett hack i den uppåtgående kurvan. 

Och det kan bli ett rekordår för svensk camping i år, menar han. 

– Det är min förhoppning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!