Äldreboende fick besök av hästar – inomhus

När första advent skulle firas på Kanalgårdens äldreboende anade de boende ingenting. Då dök två oväntat stora gäster upp.

Häst gästade Kanalgårdens äldreboende på söndagen.

Häst gästade Kanalgårdens äldreboende på söndagen.

Foto: Johanna Karlsson

Linköpings kommun2019-12-03 20:30

När det på söndagen var dags för de 24 boende att ha adventsmys på äldreboendet i Berg blev de glatt överraskade. Johanna Karlsson och Eva Karlsson, båda två anställda på Kanalgårdens äldreboende, kom till jobbet med sina hästar och bjöd på pepparkakor. En av hästarna var, dagen till ära, julaktigt klädd och djurens uppförande i lokalerna var exemplariskt, enligt de närvarande på plats.

– Vi hade inte berättat något för våra boende. Vi samlades i matsalen och de blev glada när personalen gick in med hästarna. De klappade på hästarna, matade dem och hela stämningen blev jättefin, berättar Anna Schuelke, undersköterska som jobbade på söndagen.

Den här överraskningen gjorde personalen på egen initiativ för de boende. Men det är något som inte kommer att vara en engångsföreteelse eftersom både Johanna och Eva har sina hästar i närheten.

– Det kan vara roligt för våra äldre att umgås lite med hästarna runt advent och jul. Det är känt att djur har positiv påverkan på de äldre och många av våra boende har jobbat på landet och haft djur. Det ger mer livskvalité, säger Anna Schuelke.

Har ni tid för roliga aktiviteter för de boende?

– Det gäller att ta till vara på de möjligheter som ges och att göra något roligt. Sådana aktiviteter är också roliga för personalen. Det värmer vårt hjärta att se hur de boende skiner upp och blir jätteglada, säger hon.

Eva Karlsson med sin överraskning till de boende.
Eva Karlsson med sin överraskning till de boende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!