21-åring låg bakom klotterattacker

Den 21-årige mannen låg bakom flera klotterattacker i Linköping. Nu har han fått sin dom.

En 21-årig man döms för att ha klottrat på flera platser i Linköping, bland annat i Johannelund.

En 21-årig man döms för att ha klottrat på flera platser i Linköping, bland annat i Johannelund.

Foto: Polisen/Arkivbild

Linköping2019-12-03 09:00

På morgonen den 20 juli 2017 upptäcktes det att Johannelund utsatts för en veritabel klotterattack. Någon hade under natten sprayat på markplattor, husfasader, skyltfönster och busskurer i området kring Johannelunds centrum. Samma dag gjorde polisen en husrannsakan i en lägenhet där en utpekad misstänkt bodde. Lägenheten var nedklottrad med samma typ av signatur som även fanns på husfasader i Johannelund. 21-åringen valde omgående att erkänna vad han gjort. 

– Jag tycker att det är bättre att erkänna något som jag gjort, än att ljuga för polisen, sade 21-åringen i förhör.  

Mannens agerande i Johannelund var ingen engångshändelse. Några veckor tidigare hade han genomfört en liknande klotterattack i Berga. Dessutom hade han vid upprepade tillfällen roat sig med att klottra på stadsbussar i Linköping. Vid flera tillfällen filmades han av övervakningskameror.

21-åringen har nu dömts för sammanlagt tolv fall av skadegörelse. Dessutom döms han för föra andra brott, bland annat tio fall av bedrägeri, och fyra fall av ringa narkotikabrott. Den tidigare ostraffade 21-åringen döms till skyddstillsyn med en föreskrift om att han måste underkasta sig den vård som Frivården och socialtjänsten finner lämplig. 

21-åringen ska även betala närmare 50 000 kronor i skadestånd till sammanlagt 16 olika brottsoffer. Han ska bland annat betala 10 000 kronor till fastighetsägaren Stångåstaden och närmare 13 000 kronor till bussoperatören Transdev. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!